1542 תלונות, 31 כתבי אישום: נתוני צה"ל על תקיפות מיניות נחשפים

נתוני צה"ל על תקיפות מיניות בשנת 2020: 26 מקרי אונס, 391 מעשים מגונים ו-92 מקרי הפצת תמונות וסרטונים. כחצי מהמתלוננות מבקשות כי הצבא לא יטפל בפוגע, וכחצי מהפוגעים הם חיילי חובה, 22 מקרים נסגרו. יו"ר הוועדה בן ברק: "תופעה חמורה ומסוכנת, יש להכניס את מיגור התופעה במערכי שיעור לחיילים עם גיוסם"

אביחי ישראל אביחי ישראל, חדשות כיפה 04/01/22 15:22 ב בשבט התשפב

1542 תלונות, 31 כתבי אישום: נתוני צה"ל על תקיפות מיניות נחשפים
בסיס טירונים צה"לי, צילום: פלאש 90

נתוני ההטרדות המיניות בצה"ל, נחשפו היום (ג') בדיון בוועדת החוץ והביטחון. הדיון התקיים בעקבות פנייתן של חברות הכנסת אמילי מואטי, מיכל וולדיגר, ענבר בזק ומיכל שיר-סגמן. לדברי תא"ל אלה שדו-שכטמן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, צה"ל מתייחס בחומרה לכל מקרה של הטרדה ובכל מחצית-השנה כל החיילים מחויבים להשתתף בהסברה בנושא. לפיה, בשנים האחרונות נרשמת עליה בדיווחים על הטרדות בצבא, ולדבריה הסיבה לכך היא עליה במודעות והבעת אמון של החיילות במערכת הצבאית.

בשנת 2020 נרשמו 1542 תלונות

כ-50% מהמתלוננות מבקשות כי הצבא לא יטפל בפוגע. בעוד שבשנת 2012 נרשמו 514 תלונות, הרי שב-2020 נרשמו כבר 1542 תלונות, מתוכם 26 מקרי אונס, 391 מעשים מגונים ו-92 מקרי הפצות תמונות וסרטונים. כמעט 50% מהפוגעים הם חיילי-חובה, ו-29% אנשי קבע, רובם צעירים. 51 הועמדו לדין משמעתי בשנת 2020, לעומת 31 בלבד בשנת 2016.

רס"ן מריה יודשקין, נציגת הפרקליטות הצבאית, סיפרה על כפיפות הצבא לחוקי המדינה בנושא, בנוסף להעמדה לדין משמעתי. הפרקליטות הצבאית לא עורכת עיסקאות-טיעון וכי בשנת 2020 הוגשו 31 כתבי אישום.

לדברי שדו-שכטמן, "אנו ארגון לומד, משתפרים כל הזמן ובודקים את עצמנו. לצד הצעדים הרבים שננקטים וננקטו, יש תכניות נוספות שאנו מקדמים על מנת לממש את תפיסת הרמטכ״ל בנושא. אין מקרה שמגיע לפתחנו, החל מהערה מילולית ועד המקרים הקשים ביותר, ואנו לא מטפלים בו באופן הראוי".

מירב בן ארי שיתפה: הוטרדתי בשירותי הצבאי

בדיון השתתפה גם אור נחמיה, חיילת משוחררת, שסיפרה על סגן אלוף דן שרוני שהיה מפקדה והתקין בחדרה מצלמה נסתרת. במשך החקירה התגלו עוד 49 מקרים כאלו, ע"י אותו המפקד, ב-11 השנים שקדמו. ח"כ אמילי מואטי הדגישה כשלים מתמשכים בטיפול צה"ל בנושא, כשמטרידים חוזרים למקום עבודתם למרות שטרם הסתיימו ההליכים המשפטיים בעניינו. ח"כ מירב בן ארי, ציינה את ההליך שעבר צה"ל בנושא ושיתפה על ההטרדות שעברה בעת שירותה הצבאי.

לפי ח"כ שלמה קרעי השבת אדם שהטריד לסביבתו – היא כמו להשיב אדם שניסה לרצוח לזירת הפשע ולסביבת הקורבנות, חברו לסיעה אופיר כ"ץ, הוסיף את הצורך בכתובת ברורה לכל חיילת מתלוננת, ואת החובה לסגור את הפער בין כמות התלונות למספרם המועט של כתבי האישום.

"על צה"ל לוודא אפס סובלנות"

יו"ר הוועדה, רם בן ברק, מסר: "בתקופה האחרונה נחשפנו לתופעת הטרדות מיניות חמורות בצה"ל וחובתינו לדאוג ולוודא שהתופעה החמורה והמסוכנת הזו ממוגרת. יש להכניס את מיגור התופעה במערכי שיעור לחיילים עם גיוסם, ועל צה"ל לוודא אפס סובלנות לתופעות אלו ולוודא סביבת עבודה בטוחה לחיילות".