הכנסת אישרה את "חוק שטרן" להרחבת הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים

53 ח"כים תמכו בהצעה בקריאה טרומית ו-14 התנגדו לה. ההצעה מגדילה משמעותית את האסיפה הבוחרת ל-200 חברים וקובעת ייצוג הולם לנשים

חדשות כיפה יונתן אוריך, כיפה 22/05/13 13:36 יג בסיון התשעג

הכנסת אישרה את "חוק שטרן" להרחבת הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים
יחצ, צילום: יחצ

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק שהגיש ח"כ אלעזר שטרן, לשינוי הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים לישראל. ההצעה קובעת כי רק מי שרכש ניסיון כדיין ובנוסף, עבר בחינות הסמכה לרב עיר או שרכש ניסיון כרב עיר ועבר בחינות הסמכה לדיינות, יוכל לכהן כרב ראשי לישראל.

כמו כן, מי שכיהן כדיין, כרב עיר או רב מועצה מקומית יוכל להיות חבר במועצת הרבנות. באשר לאסיפה הבוחרת, מוצע להגדיל את מספרם הכולל של חברי האסיפה ב-50 חברים נוספים, כך שתמנה 200 חברים, ולקבוע חובת ייצוג הולם לנשים, רבני קיבוצים ורבני מושבים באסיפה. במקום בו נדרש מינוי רבנים לוועדה הבוחרת על ידי הרבנים הראשיים ובאותה עת לא מכהנים רבנים ראשיים נבחרים, ימונו הרבנים לוועדה הבוחרת על ידי הממשלה, בהתייעצות עם שר המשפטים וראש הממשלה. כנציגי ציבור מכוח תפקיד יכהנו רק נציגים מכוח בחירה ולא מכוח מינוי. לבסוף, מוצע כי גם שר המשפטים יהיה ממונה על ביצוע החוק, בנוסף לראש הממשלה.

53 ח"כים תמכו, מליאת הכנסת (צילום ארכיון: איציק אדרי-cc-by-sa)

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "הרבנים הראשיים לישראל נושאים בתפקיד כפול: התפקיד הראשון, הממונה על רבני הערים ושירותי הדת המקומיים, והתפקיד השני, נשיא בית הדין הגדול. לפיכך, ראוי שרב ראשי לישראל יהיה בעל ידע וניסיון הדרושים להתמודדות עם תפקידים מורכבים אלה“. עוד נכתב כי ”מאז נחקק חוק הרבנות הראשית בשנת 1980 גדלה האוכלוסייה במדינת ישראל באופן ניכר. בשל כך, מוצע להגדיל את מספרם הכולל של חברי האסיפה הבוחרת“.

שטרן ציין בהצעת החוק כי ”בעבר לא זכו הנשים לכל ייצוג באסיפה הבוחרת וגם כיום מספרן קטן ביותר, כ-2% בלבד, בעוד שחלקן באוכלוסייה הוא כ-50%. מעבר לעקרון היסוד של השוויון המגדרי, קיימת באסיפה הבוחרת בהרכבה הנוכחי אפליה מובנית של נשים, כיוון שלמעלה מ-50% מהאסיפה מורכבת מרבנים, ונשים מודרות באופן גורף מחלק זה באסיפה. בית המשפט העליון חוזר בעקביות על החובה לעשות מאמץ להביא למצב בו יהיה ייצוג הולם לנשים, כשהדבר אינו נוגד את הדין הדתי. כך ראוי לעשות גם במקרה דנן“.

נציג הממשלה, שר החינוך הרב שי פירון, אמר כי הממשלה תומכת בהגדלת מספרם של חברי הגוף הבוחר, אך מתנגדת לשינוי התנאים לכשירות למועמד. 53 ח"כים תמכו בהצעה בקריאה טרומית ו- 14 התנגדו לה. ההצעה תועבר לוועדת הכנסת והיא שתכריע באיזו וועדה יוכן החוק לקריאה ראשונה.

ח"כ עליזה לביא, מיוזמי החוק, אמרה אחרי ההצבעה כי ”היום עשינו צעד נוסף בדרך להחזרת היהדות לישראלים. הצעת החוק היא גלגל ההצלה האחרון לשימור הקשר שבין הרבנות הראשית לבין החברה הישראלית. כדי לשמר את מעמדה של הרבנות הראשית ולחברה לציבור הרחב, יש לערב את כלל הציבור בתהליך בחירת הרבנים הראשיים ובכללו לאפשר גם ייצוג הולם של ציבור הנשים. צר לי שרוב חברי סיעת הבית היהודי ובמיוחד חברות הסיעה, שלפני הבחירות חרתה על דגלה בדיוק את הנושא הזה, בחרו להעדר מן ההצבעה“.