הפרעות קשב בבידוד - 5 טיפים להתמודדות

הורים רבים לילדים שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז, נדרשים בימים טרופים אלו לאתגר קשה במיוחד. איך צולחים את התקופה הזו לצד הפרעות הקשב והריכוז?

חדשות כיפה ד"ר אריה אשכנז 25/03/20 12:00 כט באדר התשפ

הפרעות קשב בבידוד - 5 טיפים להתמודדות
צילום: shutterstock

הפרעת קשב וריכוז היא תופעה כלל עולמית מוכרת ושכיחה. על־פי הערכות אנשי מקצוע, סובלים ממנה 10%-7% מהילדים ומבני הנוער עד גיל 18. זוהי הפרעה מולדת עם נטייה גנטית, המשפיעה על יכולות ניהוליות שונות.

הפרעה זו באה לידי ביטוי במידת מוסחות גבוהה, שכחנות, קשיי ריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. לעיתים, ישנו קושי בשליטה וויסות עוצמת הרגשות. ילדים עם הפרעות קשב מתקשים לנווט את שגרת היום-יום גם בימים כתיקונם. בימים אלו, בהם  קיימת הנחיה להסתגר בבתים ואין מסגרות לימודים או פעילויות העשרה אחר הצהריים, אתגר זה מתגבר.

למרות הקושי יש מה לעשות. לפניכם מספר טיפים שימושיים: 

1. שמרו על קור רוח – כדי למנוע פאניקה מיותרת התייחסו רק למידע מקצועי ומהימן. השתדלו להתעלם מהודעות שאינן מבוססות. 

2. שגרה - הקפידו של שגרה וסדר יום מובנה עד כמה שניתן; שעת השכמה קבועה, זמני ארוחה מוגדרים, מנוחה, פעילות גופנית, וזמן מסך מוגבל יסייעו לצלוח את הימים הללו. 

3. טיפול תרופתי - נושא זה מעורר התלבטות אצל הורים רבים. במצבים בהם הילד או המתבגר מתפקד היטב מחוץ לביה"ס, אזי אין צורך להמשיך בטיפול התרופתי . אך אם הילד או המבוגר מרגישים מאותגרים וחסרי שקט,  מומלץ מאד שימשיכן בטיפול תרופתי, בעיקר בימים אלו. הפרעת קשב מקשה על הסובלים ממנה לאורך כל היום ולא רק בזמן לימודים ועבודה. ללא טיפול קבוע ילדים עלולים להתקשות לתמרן את שגרת החיים החדשה. הטיפול התרופתי יסייע בריכוז, והתמדה בסדר היום בבית. ילד שלא מטופל תרופתית עלול להשתעמם במהירות ואף ליזום מריבות מיותרות עם שאר בני המשפחה ובכך להשפיע לרעה על האוירה בבית. 

4. הנגישו את המידע - חשוב להסביר לילדים מה מתרחש בהתאם לגילם. עדיף שישמעו את העובדות, תמונה ברורה של המצב תוריד את סף החרדה שעלול להיות גבוה בקרב הסובלים מהפרעות קשב. 
גישה חיובית- למרות הקושי הגדול, ככל שתישמר אווירה נעימה בבית מתוך הבנה שהמצב הנוכחי נגזר עלינו בכדי לשמור על בריאותנו, כך ייטב. שמרו על פרופורציות והכילו את ילדיכם כאשר הם מביעים תסכול. 

5. הכל יעבור - לבסוף, חשוב לזכור שאנו נמצאים בתקופה מאתגרת אך זמנית. שמירה על אופטימיות והסתכלות על חצי הכוס המלאה חשובים תמיד אך בעיקר בימי הקורונה. ככל שנצליח להתגבר על הקשיים נוכל לנצל את הזמן להתכנסות בתוך הבית ולגיבוש משפחתי. האופן שבו תקופה זאת תיראה תלויה אך ורק בנו. נשימה עמוקה, זה יעבור. 

 

 

הכותב: ד"ר אריה אשכנזי - מנהל מרכז נועם לנוירולוגיה, פסיכולוגיה ודידקטיקה ברעננה.

 

 

למאגר הפעילויות המלא של כיפה