משרד העבודה והרווחה מפרסם את עיקרי תקנות חוק הפיקוח לגיל הרך

המשרד מפרסם את התקנות החדשות לפיקוח לגיל הרך להערות הציבור. התקנות כוללות שינוי במספר המטפלות במעונות, טיוב וסינון כוח האדם, ותכנית חינוכית מקצועית לפעוט ומעורבות הורים

חדשות כיפה חדשות כיפה 26/08/20 20:22 ו באלול התשפ

משרד העבודה והרווחה מפרסם את עיקרי תקנות חוק הפיקוח לגיל הרך
תקנות חדשות במעונות, צילום: shutterstock

משרד העבודה והרווחה מפרסם היום את תקנות הפיקוח לגיל הרך להערות הציבור. מדובר ביישום השלב השני בחוק הפיקוח על מעונות היום לגיל הרך מגילאי לידה ועד 3. מטרת התקנות הינה לקבוע תנאים מחייבים לפעילותו של כל מעון יום שבו שוהים 7 ילדים ומעלה, שניתן לו אישור הפעלה מהאגף למעונות היום, במסגרת חוק הפיקוח.

התקנות מפורסמות לאחר הליך היוועצות רחבה שביצע משרד העבודה והרווחה יחד עם משרד האוצר, משרד רה"מ, נציגי מעונות פרטיים, קבוצות הורים, רשויות מקומיות וגופים נוספים הנוגעים בנושא. התקנות עוסקות בנושאי תקינה, תפוסה, הכשרת והדרכת המטפלים, תכנית פיתוח שנתית לפעוט, קשר המעון עם ההורים ובטיחות.

עיקרי התקנות בנוגע לתקינה החל מספטמבר 2021:

  • יחס מטפל/ת- תינוקות יעמוד על 5:1
  • יחס מטפל/ת- פעוטות יעמוד על 8:1
  • יחס מטפל/ת- בוגרים 10:1 

בכל קבוצה בה שוהים לפחות 7 פעוטות, יהיו שני מחנכים-מטפלים, במשך כל שעות פעילות המעון.
משרד העבודה והרווחה ייבחן אחת לתקופה את יחס התקינה במטרה לשפר את רווחתם, בטיחותם  ושלומם של הילדים. בשנת 2023 תיבחן האפשרות לשפר את יחס התקינה עוד יותר. 

עיקרי התקנות בנוגע לתפוסה החל מספטמבר 2021: 

  • תינוקות עד 20 ילדים בקבוצה. (המצב היום – 22) 
  • פעוטות עד 24 ילדים בקבוצה. (המצב היום-32) 
  • בוגרים עד 30 ילדים בקבוצה. (המצב היום-35) 

משרד העבודה והרווחה ייבחן אחת לתקופה את יחס התפוסה במטרה לשפר את רווחתם, בטיחותם ושלומם של הילדים. למשרד תהיה סמכות לאשר חריגה של עד 10% בתפוסה במקרים חריגים. 

עיקרי התקנות בנוגע להכשרה והדרכה: 

  • מעון היום לא יורשה לפעול אלא אם המחנכים-המטפלים במעון עברו בהצלחה קורס עזרה ראשונה וקורס התנהלות בטוחה עם פעוטות. כל עובד חדש יחויב בתנאים אלו כחלק מקבלתו לעבודה. 
  • תתבצע בדיקת מסוכנות בנוסף לבדיקת הרישום הפלילי לכל מטפלת.
  • על כל מחנך לעבור הכשרה במוסד לימודי/קורסים מוכרים בהתאם לתכנים שייקבע המשרד ובהם תפיסה חינוכית לגיל הרך, התפתחות הילד, התמודדות עם מצבי לחץ ושחיקה, תפקיד ותפקוד של מחנך-מטפל, בטיחות והתנהלות מונעת סיכונים ועוד. 
  • מעון לא יעסיק עובד חדש מטעמו, אלא אם כן נבחנה מידת מסוכנותו. 
  • צוות המעון יחויב בהדרכה חינוכית אחת לחודש והשתלמויות לאנשי צוות אחת לתקופה. 

עיקרי התקנות בנוגע לשטח המעון: 
מעונות חדשים יהיו מחויבים ביחס של 2.8 מטר לכל תינוק, 2.6 מטר לפעוט ו- 2.2 מטר לבוגרים

עיקרי התקנות בנוגע לתכנית התפתחותית שנתית: 

על המעונות להציג סדר יום ותכנית התפתחותית שנתית לקידום התפתחותו הגופנית, הקוגניטיבית והרגשית של הילד, בתוך סדר היום יקבעו שעות מסודרות לאוכל ולשינה. סדר היום יתרום לאיזון הפנימי של הפעוט ויהיה מותאם להתפתחות הילד בכל קבוצת גיל. על מנהל המעון להסתייע במדריך חינוכי לבניית סדר היום ולקביעת התכנית השנתית. 

עיקרי התקנות בנוגע לקשר עם ההורים:

על מנהל המעון להודיע להורים בין היתר בדבר: קיומו של אישור הפעלה למעון, המדובר באישור ראשוני הבודק שאין רישום פלילי וכן, שכלל הצוות עבר קורס עזרה ראשונה והתנהלות בטוחה, לוח חופשות, מדיניות ימי הסתגלות, סדר יום ועיקרי התכנית ההתפתחותית, דרכי התקשרות עם המעון, ופרטי התקשרות עם ממונה פניות ציבור באגף למעונות היום ולמשפחתונים במשרד העבודה והרווחה. 
ההורים יוכלו להקים ועד הורים רשמי אשר יפעל בשיתוף פעולה עם הנהלת המעון ויקיים פגישות עתיות עמם.

עיקרי התקנות בנוגע לבטיחות:

מנהל המעון יפעל על פי כללי הבטיחות לרבות חובת בדיקה על ידי יועצים חיצוניים, וכן חובתו לדווח לאגף למעונות היום על כל אירוע חריג/תאונה/ ועוד שאירע בשטח המעון. במעון ישהו רק גורמים רלוונטיים שאושרו בתקנות.