שאלות ותשובות על משמעות התפילה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 19/03/23 17:54 כו באדר התשפג

שאלה

שלום רב,

אני מקיים את רוב המצוות אבל המצווה שהכי קשה לי לקיים זו מצוות התפילה, בשל כך אני כמעט ולא מתפלל... גם אם אני מתפלל זה ביחיד בבית.

יש לי הרבה קונפליקטים עם התפילה.

אשמח מאוד אם תעזור לי לפתור את חלקם.

1) מדוע אנו צריכים להתפלל ל-ה' אם ה' יודע את הכל, ההודיה שאנו מרגישים אליו, הבקשות שעמודות על ליבנו והמחשבות שרצות לנו בראש.

אם שנינו יודעים על זה, מדוע יש עדיין מטרה להתפלל? הרי אני יודע מה אני אומר בליבי, מה אני רוצה לקבל, ומה אני חושב, וכמובן שגם ה' יודע.

אז למה צריכים להתפללל ולחזור על הדברים הללו? אם הרצונות שלי יתגשמו וגם אם הם לא, אני אדע שזה מ-ה'.

ולאחר מכן אודה לו על כך בליבי והתנהגותי...

מדוע צריך תפילה מילולית וברורה מאליו?

2) אם התפילה היא אישית ופנימית, ממני ל-ה', מדוע אני צריך להתפלל במניין? הרי קצב המניין יזרז אותי, יקדים אותי, ויוציא אותי מהריכוז הפנימי...

תמיד אצטרך לראות איפה שאר המתפללים, למהר בשבילם, להאט בשבילם ועוד...

זה גורם לי להגיע למצב של לחץ וחוסר ריכוז ענק וגורם לי להקריא טקסט ביחד עם עוד אנשים ולא להתפלל ל-ה' בכוונה אמיתית.

לא עדיף להתפלל בבית, כשכל הריכוז והזמן בשליטתי?

3) מדוע אני צריך להתפלל ע"פ נוסח קבוע של תפילה? אני מרגיש שזה גורם לי לבקש בקשות שלא באות ממני, אני מרגיש כמו מגשר שמגשר בין כותב התפילה לה', כשבעצם אני המתפלל האמיתי.

חלק נרחב מהתפילה לא מובן לי, אני מנסה תמיד ללמוד עוד התפילה ולנסות להתחבר... לא הולך לי.

אני רוצה לציין שאני חושב שתפילה זה דבר מצויין, אני רואה איך זה משפיע לטובה על אחרים ותמיד דוחף אנשים להתחזק במה שהם רוצים ואיך שהם מרגישים.

מאוד רוצה להתחזק ומרגיש שהתפילה היא אבן בדרכי, בגלל זה אשמח להארה ולתשובה!

מצטער מאוד על הקטנוניות שבהודעה.

חוץ מזה רוצה לאמר שאני קורא הרבה שאלות פה והן מאוד עוזרות לי, מגיע לכם חיזוק רציני, תודה!

תודה רבה על תשומת הלב, מעריך מאוד!

תשובה

שלום לך.

השאלות שלך הן נפלאות ומעוררות אותנו לחשוב על עצמנו, ואולי זה עניינו של התפילה.

התפילה היא מגיע מהשורש של 'פלל' שזה כמו פלילים, דין שאדם מפעיל על עצמו.

וזה אולי מה שאנחנו עושים בתשובה הזו - מנסים להבין לא רק את התפילה אלא איפה הוא פוגש אותנו.

מה מטרת התפילה?

אם אמרנו שהתפילה היא להפעיל דין, זה לא נועד בשביל שהקב"ה ידע מה אנחנו רוצים, אלא שאנחנו נדע מה אנחנו רוצים ונדע לעשות את החשבון הזה בצורה נכונה.

לכן חז"ל גם מעניקים לנו משמעות ומבנה לתפילה ומאפשרים לנו לעשות תהליך של חיפוש פנימה.

מה הדבר שאנחנו מאמינים בעצמנו שלו אנו ראויים לעוד יום בעולם – מודה אני.

וזו רק דוגמא.

גם אם אתה יודע את זה בליבך – יש משמעות כשאומרים את הדברים והופכים אותם ליותר משמעותיים.

זה לא רק מה אני יודע, אלא לפעמים משהו צריך לעורר אותי לחשוב גם על מה שאני לא יודע – וזה משהו שמבנה התפילה אמור לעורר אותנו אליו.

עם זה שמתעוררים לזה, עוצרים באמצע היום וגם מסכמים את היום עם המחשבות הללו.

דווקא ואולי בגלל שזה ברור אז אנחנו צריכים לעשות את החיפוש כי לפעמים כשזה ברור לא מתעסקים עם זה.

מה המשמעות של מניין?

לכאורה תפילה היא כל כך אישית אז באמת לא ברור למה היא במנין, או אפילו בלשון רבים.

הנקודה החשובה בתפילה במניין הוא הבנה שאנחנו חלק ממארג.

יש את הצדדים האינטימיים, האישיים בתפילה, אבל תפילה בציבור מחייבת אותי לחשוב לא רק על עצמי אלא על הכלל עצמו. אני מסתכל על כולם והם משפיעים על התפילה שלי.

נכון, לא תמיד קל לעמוד בקצב המהיר או האיטי של הציבור, אבל יש הלכות שמקבעות א מה שאנחנו אומרים עם הציבור, ועל אף שזה נשמע מעצבן זה אומר שאני בקצב שלי לא יכול להסתכל רק עלי אלא חייב ומחוייב לכלל ולהיות שם בשבילו ולא רק לחשוב עלי.

אם זה מביא אותך ללחץ זה לא טוב – בשביל אני מציע לעבור על ההלכות ולהבין מה חשוב שתגיד, מה חשוב שתגיד עם הציבור ומתוך כך גם תדע מה הגבולות שלך בתוך הסיפור.

זה אולי יעזור כי תדע איפה אתה צריך לעמוד עם כולם ואיפה אתה יכול להמשיך בשלך.

אם תרצה שנרחיב על זה מצד ההלכות – בשמחה רבה.

מה הקטע של הנוסח?

הזכרנו את ענין הנוסח ככזה שהוא מחייב אותנו לקו מחשבה, הוא קשור בכך שבאמת מאמינים שהקב"ה יודע מה אנחנו רוצים.

התפיסה הזו מגיעה מהמקום של הקב"ה יודע הכל ורוצה לדעת הכל. הידיעה והבחירה החופשית היא לא קיימת אלא משהו שאנחנו מרגישים שיש אבל לא אינו.

אמנם יש תפיסה אחרת שהקב"ה יודע באופן כללי ובוחר לא לדעת את הכל כדי באמת לאפשר לנו בחירה ולכן התפילה היא באמת ליידע אותו לגבי הרצונות שלנו.

לבקש ממנו על הרצונות שלנו.

בשביל לעשות את זה אנחנו פונים לקב"ה בשפה שלו – בתפילה.

התפילה נבנתה על ידי אנשי כנסת הגדולה מפסוקים שונים – פסוקים שהם דבר ה'.

אני מדבר עם הקב"ה בשפה שלו ולכן גם אם אני לא יודע את עומק הכוונות יש בזה בעצם את דבר ה' ואנחנו מדברים באותה שפה שהוא מבין.

זו נקודה שחשוב לזכור בכללי ובמיוחד קיים בזוגיות.

בזוגיות לא אמורים לדבר בשפה שלנו ולתת לאחר להבין מה אנחנו רוצים – אנחנו אחראיים על המסר וצריכים לדבר בשפה שהשני מבין. זה מה שקורה בתפילה עצמה.

איך ללמוד את משמעות התפילה?

יש כמה ספרים שנכתבו על משמעות התפילה ומה אנחנו מתפללים.

זה יכול להיות נפש שמשון על סדור התפילה של הרב פינקוס, עולם התפילות של הרב מונק, סידור התפילה של הרב שטיינזלץ ועוד.

יש גם סדרות של שיעורים על התפילה באתריםשל ישיבות שונות ואולי נכון שתשוטט שם כדי לראות מה מדבר אליך.

מקווה שהדברים עזרו ואם לא תרגיש חופשי להמשיך לשאול ולברר.

נשמח לענות על השאלות השונות, בנושא זה או אחר. אפשר כאן באתר בשאלה חדשה:

makshivim.org.il/ask-away

וגם במוקד הווטסאפ - 052-468-3927 ובמוקד הטלפוני - כוכבית 8298.

בהצלחה!

נתנאל

מוקד חברים מקשיבים