תפילה עם השץ

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 19/11/02 19:05 יד בכסלו התשסג

שאלה

אשכנזי שמתפלל במנין ספרדי ולהיפך,וצריך להתפלל עם הש"ץ(כדי שתחשב לו התפילה כתפילה בציבור) האם חייב מילה במילה עם השץ ולהתפלל בנוסח של הציבור או שיכול לתפלל בנוסח אבותיו למרות שבברכות מסוימות יש שוני בין תפילת השץ לתפילתו ?

תשובה

שלום לשואל!

ידוע שישנם נוסחאות תפילה המקובלות בעם ישראל מדור דור, מסתבר שכך היה כנראה בזמן קדום ביותר וכנראה שזה ימשך לפחות עד ביאת הגואל.
ועד שיגיע משיח צדקנו איננו יודעים מה יהא על הנוסח המתוקן לעתיד לבוא אם יהיה אחד או מגוון כהיום הזה.
מכל מקום כאשר אדם מתפלל במכוון והשליח ציבור אינו מתפלל כנוסחת אותו מתפלל, אין לך בעיה להמשיך ולהתפלל בלחש בנוסח שלך.
השליח ציבור יאמר ב"אתה קדוש" את נוסחתו ואתה את שלך.
הבעיה היא דוקא כאשר יש שליחי ציבור שונים.
ואז, אם יש הסכמה שכל העולה מתפלל לפי הנוסח שלו, הנה מה טוב.
ואם כל בית כנסת מתפלל בנוסח מסוים, השליח ציבור צריך להיות שליח ציבור ולהתאים את עצמו לתפילה המקובלת באותו בית הכנסת.
ולנוסח אין קשר עם התפילה במנין, כי אתה מתפלל בנוסח שאמי והש"ץ בלאדי, או אתה אשכנזי והש"ץ ספרדי, או אתה ספרד והש"ץ אשכנז או אתה אשכנז והש"ץ בלאדי.
בכל צורה שהיא, אתה מתפלל במנין והתפילה עולה לך לרצון ונחשבת לך כתפילה במנין גמורה.
והשי"ת יקבל תפילותינו ברחמים וברצון ויבנה לנו את בית הבחירה במהרה בימינו "כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים"