פרקי אבות

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 17/02/10 17:48 ג באדר התשע

שאלה

שלום רב!

כתוב בפרקי אבות: "אם אין תורה , אין דרך ארץ. ואם אין דרך ארץ אין תורה."

אבל נאמר גם "דרך ארץ קדמה לתורה".

בנוסף, נכתב "אם אין חכמה, אין יראה. אם אין יראה אין חכמה."

אבל גם נאמר" ראשית חכמה יראת ה'".

אז מה קודם למה? דרך ארץ לתורה? יראה לחכמה? או שהפוך?

תשובה

שלום.
באימרה הראשונה הפירוש הוא שאי אפשר שלאדם יהיה דרך ארץ ולא תהיה לו תורה - אם זה יישאר כך, גם דרך ארץ לא תהיה לו, כי התורה היא זו שתחזיק את הדרך ארץ. וכן להיפך. האימרה השניה באה ללמדנו מהם השלבים. אדם לא יכול לקבל תורה אם אין לו דרך ארץ, ולכן קודם עובדים על המידות (צריך ללמוד מוסר כדי להגיע לדרגב זו), והשלב הבא הוא לימוד התורה לשם תורה.
תשובה זו עונה באותה מידה גם לשאלתך השניה לגבי חכמה ויראה. הדרך להגיע לחכמה היא קודם ע"י יראת ה', ביטול האדם והבנה כי ביחס לבורא הוא עפר ואפר, ורק כך הוא יוכל להגיע לחכמה...

שבת שלום.