נטילת ידיים בלי כיפה

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 04/08/11 13:57 ד באב התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב.

אולי שאלתי נשמעת שטותית, אבל רציתי לשאול- האם חייב להיות עם כיפה בעת נטילת ידיים בבוקר או במהלך היום?

דבר שני, אין לי בבית נטלה (הכלי לנטילת הידיים) ובבוקר אני נוטל ידיים כשהמים זורמים על שתי כפות ידיי ואני מזיז אותם לצד לצד... ככה לפחות לימדו אותי.

האם זה גם בסדר לנטול ככה ידיים? או שאני צריך להשתמש בנטלה?

אני מבולבל ואשמח לתשובה בהקדם האפשרי.

תשובה

שלום אבישי,

סליחה על האיחור בתשובה לשאלתך.
אין כל "שטות" בשאלה הבאה מרצון אמיתי לקבוע דרך נכונה בחיים או לדעת תורה. השטות באה כאשר חוששים מלשאול.
א. יש לכסות את הראש תמיד. יש המקילים בכך היום מטעמים שונים, ואז חייבים להקפיד בכיסוי ראש לכל הפחות כאשר מתפללים או מברכים ברכה, כמו למשל ברכת "על נטילת ידיים" בבוקר.
ב. על איזו נטילת ידים "במהלך היום" אתה שואל? כאשר יוצאים מהשירותים לא חייבים בנטילת ידיים למרות שיש הנוהגים כן ממידת חסידות. לפני ארוחה עם לחם חייבים בנטילת ידים עם ברכה, וחזרנו לחובת כיסוי ראש שהזכרתי בסעיף הקודם.
ג. לכתחילה עדיף ליטול בנטלה. גם כוס רגילה יכולה לשמש כ"נטלה" - לא כוס פלסטיק. אם אין נטלה וגם אין כוס אפשר ליטול בצורה שתארת.
בברכה, דוב ברקוביץ