מועד יום הכיפורים

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 09/02/10 22:12 כה בשבט התשע

שאלה

שלום רב,

הגיע לידיעתי שיום הכיפורים איננו יכול לחול ביום שישי או ראשון בגלל השבת.

רציתי לדעת מי סידר ואיך סידרו את הלוח העברי כך שבאמת יום הכיפורים לא חל בימים אלו?

תודה,

תשובה

שלום רב,
הלל הקטן, מהאמוראים, תיקן את הלוח, אחרי שכבר לא הייתה אפשרות לקדש את החודשים על פי הראיה. הלל הקטן תיקן את הלוח וקידש את כל החודשים שיהיו מאז.

בגלל ההתאמה המסובכת בין שנת השמש, שהיא קובעת את עונות השנה, ובין חודשי הירח, תוכנן מחזור של 19 שנים, שמסנכרן בצורה מלאה את השנים.

בתוך המחזור הזה הייתה לחכמים "אפשרות תמרון" קטנה של ימים לכאן ולכאן, והימים האלו נוצלו כדי לשמור בתוך מחזור השנים על הכלל "לא אד"ו ראש"- כלומר ראש השנה לא יחול לעולם בימים ראשון רביעי ושישי- הכלל הזה נוצר כדי למנוע מצב של יום כיפור סמוך לשבת- אם ראש השנה יהיה ביום ד' אז יום הכיפורים יהיה ביום שישי, ואם הוא יהיה ביום שישי, אז יום הכיפורים יהיה ביום ראשון.

הסיבה לכלל הזה בגלל שיום הכיפורים שונה בדיניו מחג רגיל, ואיסורי המלאכה שלו זהים לשבת. ולכן יווצר מצב שבמשך יומיים אנשים לא יוכלו להכין אוכל (לשבת, ולשבירת הצום) ואף פינוי של נפטרים ל"ע לא יהיה אפשרי במשך יומיים שלמים.

כל טוב