זמן ציצית תפילין

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 10/01/11 23:57 ה בשבט התשעא

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב לוי שלום ותודה מראש על התשובה!

במידה ואני במהלך נסיעה ברכבת וברצוני להניח תפילין במהלך הנסיעה, האם מותר לי להתפלל עמידה בלא 3 צעדים אחורה וקדימה, אם אין מספיק מקום.

שאלה חשובה יותר. במידה והרכבת מגיעה ליעדה טרם הזריחה, אך בזמן ציצית ותפילין, האם עלי לקרוא בתפילין רק קריאת שמע ולוותר על תפילת עמידה?

בתודה מראש,

שמעון

תשובה

שלום!

שלושת הצעדים הם חלק מההכנה לתפילה בכך שהאדם מביא את עצמו אל המקום שבו הוא עומד להתפלל, אם אין מקום לשלושה צעדים ניתן להתפלל בלעדיהם.

לכתחילה זמן קריאת שמע וכן זמן ציצית ותפילין מתחיל כ50 דקות לפני הזריחה (זמן 'משיכיר'),
וזמן תפילה מתחיל עם הזריחה (זמן 'הנץ החמה'),
כך שהמהודר ביותר הוא לקרוא קריאת שמע לפני הזריחה ולהתפלל מיד עם הזריחה (תפילת 'ותיקין').

כל זאת לכתחילה, אך בשעת הדחק, כגון אדם היוצא לדרכו או למלאכתו, ניתן להקדים ולהתפלל החל מזמן 'משיכיר' שהוא גם זמן ציצית, תפילין וק"ש (כ50 דקות לפני הנץ).
אם הבנתי נכון, זהו המצב שעליו אתה שואל, ולכן התשובה היא שיש להתפלל בזמן הזה גם תפילת עמידה ולסמוך גאולה לתפילה.

כל טוב
יאיר

המשיב אינו רב