שאל את הרב

הנחת תפילין במנחה או כל היום - מקורות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/01/03 21:44 ח בשבט התשסג

שאלה

האם מותר ליהודי להיות עם תפילין עליו במשך כל שעות היום, בזמן לימוד ובזמן עבודה? האם זה רצוי? (לאור התופעה בה נתקלתי לאחרונה בכמה מקומות, שאנשים מסתובבים עטורים בתפילין כל היום).

תשובה

אם הוא יכול לשמור על מחשבתו שלא להרהר בעריות. ואם זה לא נראה כגאוה - ולואי שיעשה כן.

וראה מקורות למעלת הנחת תפילין כל היום או בשעת תפילת מנחה.

(2) רמב"ם (הל' תפילין פר' ד' הל' כ"ו)-אע"פ שמצותן ללבשן כל היום בשעת תפילה יותר מן הכל…
(3) שו"ע (סי' ל"ז סעי' ב')-מצוותן להיותם עליו כל היום אבל מפני שצריכים גוף נקי שלא יפיח בהם ושלא יסיח דעתו מהם ואין כל אדם יכול להיזהר בהם נהגו שלא להניחם כל היום ומ"מ צריך כל אדם ליזהר בהם להיותם עליו בשעת ק"ש ותפילה.
(4) מג"א (שם ס"ק ב')-ומ"ע כתב בתשובה שתיקן להניחם שנית במנחה עי"ש
(5) אליה רבה (שם ס"ק ב')-… ומ"ע כתב בתשובה שתיקן להניחם שנית במנחה כ"כ מ"א
(6) באר היטב (שם ס"ק ג')-ומ"ע כתב שתיקן להניחם שנית במנחה …
(7) ברכי יוסף (שם ס"ק ג')-רבים מיראי ה' נהגו ללמוד קצת קודם תפלה או אחר תפלה בתפילין וכן להניחם בתפילת מנחה.
(8) ערוך השולחן (שם סעי' ג')-… ע"ש במג"א שהביא מתשובת רמ"ע מפאנו שתיקן להניחם שנית במנחה ואשרי חלקם.
(9) באור הלכה (שם ד"ה בשעת קריאת שמע ותפילה)-ומנחם עזריה [הרמ"ע מפאנו] כתב בתשובה שתיקן להניחם שנית במנחה…
(10) כף החיים (שם ס"ק י')-ומ"ע כתב בתשובה סי' ט"ל שצריך להניחם פ"ב בתפילת המנחה והביאו מ"א סק"ב, א"ר אות ב', וכ"כ הברכ"י אות ג' דרבים מיראי ה' נהגו להניחם בתפילת המנחה ומנהג נכון הוא, וכ"כ בשער הכוו' דף נ"ב ע"א שהאר"י ז"ל היה נזהר מאוד לאומרה בטלית ותפילין…
(11) ארץ חיים, מנהגי ארץ ישראל (או"ח ל"ז ס"ב)-…כתב הרב ראשית חכמה שער קדושה פרק שישי שנתפשט המנהג בארץ ישראל להניח תפילין במנחה…
(12) תיקונים חדשים (רמח"ל) - האידרא קדישא-…ובזמנא דצלותא דמנחה בכל יומא, אתגליא מצחא דא דלתתא בגין לאכפיא קליפין. ובג"כ אצטריך תפילין בצלותא דמנחה, דהא הכי אצטריך לבסמא ההוא…
(13) שער הכוונות (האריז"ל) - (מנחה דרוש ב')-מנהגים שיש בתפלת המנחה… גם היה נזהר מאד לאומרה בטלית ותפילין…
(14) סדר היום (סדר תפילת מנחה)-"ואם הוא אדם ראוי והגון ראוי שיתעטף בציצית ויניח תפילין גם במנחה… ולמה תיגרע תפילת מנחה … להתפלל אותה דרך עראי שלא בהכנעה וכובד ראש…
ולא יאמר איך אעשה דבר שאין כל הקהל עושים אותה… ועל כיוצא בזה אמר התנא ע"ה הוי עז כנמר לעשות רצון אביך שבשמים"
(15) ראשית חכמה (שער קדושה פר' ו' אות סג')-ולכן ראוי הוא שכל תפלה תהיה בעטיפת ציצית ותפילין, חוץ מתפלת ערבית, וכבר נתפשט המנהג בארץ ישראל ללבוש תפילין אפילו בתפלת מנחה, וכן ראוי לנהוג…
(16) תוצאות חיים (אות פ"א)-… ישתדל להתפלל מנחה בעונתה… ויתפלל אותה בכונה יתרה … ובטלית ובתפילין …
(17) של"ה (ריש מסכת חולין)-… ולכן ראוי שכל תפלה תהיה בעטיפת ציצית ותפילין חוץ מתפילת ערבית וכבר נתפשט המנהג בא"י ללבוש תפילין אפילו בתפילת מנחה וכן ראוי לנהוג עכ"ל וכן נוהגים תפוצת ישראל בכל מלכות ישמעאל על-כן צריך ליזהר בזה ועל כיוצא בזה הזהיר יודא בן תימא שיהיה עז כנמר ויעיז פנים נגד המלעיגים ואל ימנע מלעשות המצוה:
(18) נתיבות עולם (מהר"ל) (נתיב העבודה - פרק ט')-…אבל מלשון שנקרא תפילין היה נראה שראוי שיהיו התפילין עליו בשעת תפלה אף במנחה כי נקרא תפילין מלשון תפלה, כי התפלה הוא על צרכו וחיותו ובתפילין אמרו (שם מ"ב ע"א) כל המניח תפילין מאריך ימים שנאמר ה' עליהם יחיו, ר"ל כי מאחר שעל ידי תפילין שם ה' נקרא עליו דכתיב וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך וכאשר השם יתברך עליו ראוי אליו החיות דכתיב (דברים ד') ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים כלכם היום לכך נקראו תפילין שהם חיותו כמו התפלה, ודבר זה עמוק, ולכך התפילין שייכים אל התפלה.
(19) מעשה רב (הגר"א) (אות סג')-… ומתפללין מנחה בטלית ותפילין…
(20) מורא באצבע (סי' ג' אות קכ"ה)-יזהר בתפילת מנחה לאומרה בזמנה ובציבור מעוטף בציצת ומעוטר בתפילין…
(21) פסקי מהרי"ץ [אות יב' (עמ' לב')]-…"טוב ונכון להדר ללבוש תפלין במנחה"…
(22) יוסף אומץ (אשכנזי) (תצ"א-תצ"ב)-ואם אנו מקילים מלילך עם תפילין כל היום, מפני שאנו מסיחים דעתנו, גם, אין אנו יכולים לשמרם בנקיות, מ"מ בשעת תפלה צריך להיות נקי ושלא יסיח דעתו כמו בתפלת שחרית, אם כן למה תגרע תפלת מנחה לענין תפילין…
(23) בן איש חי (ש"ר פר' ויקהל סעי' ו')-… ואשרי האיש הנזהר להתפלל מנחה בתפילין …
(24) כף-החיים (סי' רל"ב אות ה') -גם היה האר"י ז"ל נזהר מאוד להתפלל מנחה בטלית ותפילין…
(25) תקנות ואזהרות מרבי משה קארדאבירו (רמ"ק)-יז. להזהר להתפלל תפלת מנחה בטלית ותפלין ובחזרה…
(26) מנהגים טובים וקדושים מרבי אברהם גאלאנטי-ג. מניחין טלית ותפילין בכל תפלת מנחה כמו בשחרית ונתפשט מנהג זה בכל העם…
(27) מנהגים מרבי אברהם הלוי-א. מנהג רוב בעלי תורה יראי שמים שמתפללין מנחה בטלית ותפלין ויחידים מניחים כל היום ואפילו בדרך…
(28) תקונים והנהגות ממקובלי צפת-ח. להתפלל תפלת מנחה בטלית ותפלין:
(29) עוד שלחו (הנ"ל) שנת של"ז…-א. רוב בעלי תורה ויראי שמים אין מתפללים אלא מעוטרין בטלית ומוכתרין בתפלין, ויש יחידים שמניחים אותם כל היום אפילו בהליכתן בדרך.

(30) מנהגים מרבי משה ליריאה-להניח טלית ותפלין במנחה, והמחמירין כל היום. והטעם:
א': שמצותן כך היא.
ב': שבעודן עליו לבו נמשך ליראת ה' ואהבתו.
ג': התקונים כתיבת יד אומרים, כי כל תפלה שאין בה טלית ותפלין אינה מתקבלת מפני שסמאל רודף אחריה ובהיות התפלה בטלית ותפלין אין לו רשות ויכולת עליה.
ד': דהתורה והמצוות שאדם עושה בעולם הזה עושין לו מלכות לעולם הבא ומי שאינו מניח תפילין כל היום אינו זוכה לעטרת זהב גדולה שמרדכי יצא מלפני המלך ית'. ששבעים שרים רודפים ומקטרגים תמיד על ישראל שנאמר: "שרים רדפוני חינם". והמניח תפילין בכל תפלה ובכל היום הוא קושר אותם, שנאמר: "לאסור מלכיהם בזיקים". זהו "ואת עורות גדיי העזים הלבישה על ידיו" אלו תפילין של יד, "ועל חלקת צואריו" אלו תפילין של ראש.
(31) מנהגים - רבי שלום שרעבי-יח. בכל יום מתפללים תפי' מנחה בטלית ותפילין…

כתבות נוספות