תפילין - עונשו של מי שלא הניח יום אחד

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 17/01/19 23:17 יא בשבט התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב הלל מרצבך

יש לי שלוש שאלות שקשורות לתפילין ואשמח אם תוכל לענות לי עליהן.

1. מי נחשב פושע ישראל בגופו מי שלא הניח תפילין אף פעם בחיים שלו.

2.מה העונש של פושע ישראל בגופו (האם הוא נענש לנצח)

3.מי שנחשב פושע ישראל בגופו הוא לא נחשב יהודי כי הוא לא מניח תפילין או שהוא נחשב יהודי אבל הוא לא מניח תפילין.

אשמח אם תוכל לענות לי על שאלותי .

תודה כבוד הרב

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך אודות "קרקפתא דלא מנח תפילין" שהגמרא מכלילה אותו בגדר "פושע ישראל".

1. יש בזה 3 דעות בראשונים:

יש אומרים (רש"י) - שלא הניח תפילין אפילו יום אחד.

יש אומרים (רי"ף ור"ח) - שלא הניח תפילין מימיו.

יש אומרים (ר"ת) - שמזלזל בהנחת תפילין "שמגונות עליו רצועות שעליו".

נראה מדברי המשנ"ב (סימן לז ס"ק ב) על פי הפרי מגדים שהוא חושש לדעת רש"י.

2. הגמרא בראש השנה כותבת שמי שיש לו מחצה עבירות ומחצה זכויות מטים אותו כלפי חסד. אך אם הוא בגדר של "פושע ישראל בגופו" מטים אותו לכף חובה.

3. הוא בוודאי נחשב יהודי, אלא רק שחטא שלא הניח תפילין. ואפשר לחזור בתשובה על כך כמו על כל עבירה.

שתזכה שלא לשכוח להניח תפילין לעולם.

בברכה

הלל