תפילה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 15/10/20 08:01 כז בתשרי התשפא

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב!

ברצוני לשאול מספר שאלות

1. איך אומרים שכאשר בית המקדש אינו קיים התפילות אינן עוברות והשערים נעולים אך גם אומרים שאין התפילות שוות ריקם?

2. מה קורה עם אותן התפילות שאינן נענות?

3. האם יש משקל למחשבה? לא רק מבחינת מחשבות שאינן טובות ושמירת המחשבה ממחשבות עבירה.

4. האם יש איסור לחלום בהקיץ,או יש סיכון שהחלום הזה לא יתגשם בגלל זה "רבות מחשבות בלב איש ועצת השם היא תקום''

תשובה

שלום

1. אין הכוונה שהתפילה לא פועלת. אלא שהחיבור שלנו לקב"ה בזמן שבית המקדש קיים הוא יותר ישיר ויותר פשוט. ובמציאות החסרה שלנו, זה יותר קשה. אבל בוודאי שאפשרי, וכמובן שאף תפילה לא חוזרת ריקם מלפעול משהו במציאות ובנפש האדם.

2. כל תפילה פועלת משהו, ובתנאי שאינה אמירת מילים בעלמא בלי שום כוונה, ולכל הפחות צריך שיכיר שעומד לפני ה'.

3. בוודאי. גם מצד מה שאמרו חז"ל, ש'מחשבה טובה הקב"ה מצרפה למעשה', ו'חשב אדם לעשות מצווה ונאנס ולא עשאה, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה'. וגם מצד שזה דבר נפלא ומעולה שהאדם ממלא את מוחו במחשבות חיוביות וכל שכן אם הן מחשבות של קדושה.

4. אין בזה שום איסור. כוונת הפס' היא שפעמים רבות אדם מתכנן כל מיני תוכניות, אבל בסופו של דבר מה שיוצא לפועל זו עצתו של הקב"ה.

כל טוב