תולעים

חדשות כיפה רבני כושרות 01/02/20 22:07 ו בשבט התשפ

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב

שאלה לקטע ראשון: מה הטעם שהותר לאכול לדגמא זיזין שבעדשים או תולעים שבתמרים למרות ששרצו על הארץ ?

שאלה לקטע שני: מה הסיבה שבדגים מותר ובבשר לא

האם היום כשאני קונה בשר/מוח בהמה עלי לחשוש ?

שאלה לקטע שלילי: מה זה ובגררא

קטעים מספר החינוך מצוה קסג - שלא לאכול מיני שרצים דקים הנולדים בזרעים ובפירות

דיניה, כגון מה שאמרו זכרונם לברכה שם, השורץ על הארץ, להוציא זיזין שבעדשים ותולעים שבכלוסים, והוא מין קטנית, ותולעים שבתמרים וגרוגרות, והוא הדין לכל התולעים הנעשים בפירות אחר שנעקרו ולא פירשו מתוכן, שאינן בלאו זה דשורץ על הארץ, והיו מותרין מן הדין, אלא שיש באוכל אותן שיקוץ לנפש קצת.

וכן מה שאמרו זכרונם לברכה שם ס"ז ע"ב שתולעים הנמצאים במעי הדגים אסורים משום שרץ, כי מבחוץ הם באים, אבל הנמצאים בהן בין עור לבשר או בתוך הבשר מותרין. והנמצאין במעי בהמה אסורין, שמבחוץ הן באין, ואף הנמצאים במוח הבהמה ובתוך בשרה אסורין, לפי שאין שום דבר בבהמה שיהא מותר בלא שחיטה והן אינן בני שחיטה.

ובגררא (??) דבריה (ש-בריה), דאמרינן (שאנו אומרים) דחשיבא (שחשובה) ולא בטלה,

תודה ממשה

תשובה

שלום וברכה

1. הם הותרו בגלל שנולדו בתוכם ולא שרצו על הארץ.

2. מדובר כאן בתולעים שנולדו בבשר הדג, וגם הם לא שרצו על הארץ. בבהמה אסרו משום שחיטה.

3. גררא משמש כביטוי ל'בדרך אגב'.