שמירת שבת

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 22/10/19 16:07 כג בתשרי התשפ

שאלה

שלום וחתימה טובה בעזרת השם .

יש לי כמה שאלות

בנוגע לשבת

1.אם לא עושים 4 סעודות בשבת , רק את הקידוש והארוחה בשישי עם ברכת המזון והכל , וביום שלמחרת ישנים , אוכלים מדי פעם אבל לא עושים קידום של יום ולא 3 סעודות, האם זה נחשב כשמירת שבת ? או שחייב לשמור שבת עם 4 סעודות וברכות המזון ?

האם זה נחשב שלא שמרתי שבת אם לא עשיתי את הסעודות האלה למרות שלא נגעתי בטלפון ,הדלקתי אור אש וכו' .

2.מה זמן הקידוש של שבת והאם אפשר לעשות את הקידוש אפילו ב2 או 1 בצהריים ?

3. האם חייב להתפלל תפילת שחרית לפני קידוש ?או שברכות השחר מספיק ?

4.האם עסק שעובד אוטומטית באינטרנט (ללא התעסקות מצידי בשבת או מצד אף אחד אחר ) זה בסדר ?

5. האם אחרי הדלקת נרות באמת יש 18 דקות שאפשר לעשות בהם מלאכה .

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

1) בשבת יש חיוב לאכול, 3 סעודות. (סעודה רביעית- היא מלווה מלכה לאחר צאת השבת)

סעודה ראשונה- בערב שבת, לאחר הקידוש על היין.

סעודה שנייה- בבוקר, לאחר קידוש על היין. וסעודה שלישית - בשעות הצהריים, עד לשקיעה.

בשתי הסעודות הראשונות, חובה לאכול לחם. בסעודה השלישית, אפשר לצאת ידי חובה גם באכילת דברי מזונות, או פירות.

2. לכתחילה, עושים את הקידוש בבוקר ועד חצות היום, בדיעבד אם לא עשית בבוקר, אפשר לעשות גם יותר מאוחר.

3) איש / אישה שרגילים להתפלל, חיוב הקידוש מתחיל לאחר התפילה. אדם שאינו מתפלל, יכול לעשות קידוש, לפני התפילה.

4) לא, יש בזה איסור של הנאה מחילול שבת, וכן גרימה/ סיוע לאנשים אחרים לחלל את השבת.

5) לכתחילה, צריך לקבל את השבת על פי הכתוב בלוח השנה. (באיזור תל אביב זה 18 דק' פני השקיעה). בשעת צורך גדול, אם ישנן עוד מלאכות שצריך לעשות לצורך השבת, יהיה מותר לעשותן עד כחמש דק' לפני השקיעה.

ברכה והצלחה