תחבורה ציבורית בשבת בחול

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/01/20 14:44 כט בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

בתור משפחה אנחנו נוסעים כמה פעמים בשנה לטיול בחוץ לארץ.

רציתי לדעת האם בשבת בחוץ לארץ מותר לנסוע בתחבורה ציבורית (רכבות/אוטובוסים) במידה וקניתי כרטיס מראש? הרי אני לא מחללת שבת ולא גורמת ליהודי אחר לחלל שבת

תודה מראש!

תשובה

לשואלת שלום

אין להתיר נסיעה כך.

כמה סיבות לדבר:

א. ישנו איסור בשבת לצאת מחוץ לתחום שבת.

ב. וכן תיקוף הכרטיס נעשה באיסור. ואין אפשרות לבקש מגוי, כי אז עושה את האיסור למען היהודי.

גם אם נמצא פתרון לסעיפים א ו ב:

ג. יש איסור מראית עין שיראו יהודים נוסעים בתחבורה ציבורית בשבת.

ד. ישנו איסור 'עובדין דחול'. מהותו היא איסור לעשות מעשה שיש רגילות לעשותו בחול ומהווה זלזול בצביון השבת.

(מקורות: אגרות משה יורה דעה חלק א סימן מד | חתם סופר חלק ו בליקוטים סימן צז | רמב"ן על התורה ויקרא כג, כד | משפטי עוזיאל אורח חיים חלק א סימן ט וכן אורח חיים תנינא סימן מא)

מכיוון שמדובר בתשובה קצרה של הרב פיינשטיין, ראיתי לנכון להעתיקה כאן:

ובדבר ליסע על הבאסעס וטריינס /האוטובוסים והרכבות/ ההולכים רק בעיר שליכא איסור תחומין ובאופן שלא יעמיד בשביל ישראל.

הנה אף שמדינא אין נראה בזה איסור למי שלא יצטרך לשלם כגון שיאמינו לו.

מכל מקום חס וחלילה להתיר דבר כזה אף לדבר מצוה דהא איסור מראית עין ודאי יש בזה כיון שרובא דרובא לא יניחום ליסע בלא תשלומין וממילא יחשדוהו ששילם ועבר על איסור הוצאה וטלטול מוקצה.

ואף אם כל בני העיר לא ישלמו נמי חס וחלילה להתיר דבר מפורסם למעשה חול שנוסעים העיקר לעשות מסחר ועבודה ואיכא בזה חלול השם גדול...

וגם בכלל אין להורות קולא במלתא דתמיהא.