קלנועית בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/02/20 09:38 כג בשבט התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום רב,

האם מותר לאדם נכה שהיה רגיל להתפלל כל שבת במניין בבית הכנסת להשתמש בקלנועית חשמלית בשבתות ובכך להמשיך את מנהגו הקבוע ולהגיע כל שבת לבית הכנסת?

מדובר באדם נכה שאין לו שום דרך אחרת להגיע לתפילה בשבת.

תודה רבה

ת.ג.

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו היא שאלה בעלת שני רבדים.

ברובד הראשון זו שאלה אישית ופרטית, הנוגעת לשימוש בקלנועית. קשה כמובן לתת תשובה ישירה לשאלה זו בלי לעסוק במנגנון הספציפי של הקולנועית. בהנחה כי מבחינת איסורי שבת מדובר בהפחתה משמעותית של היבטי המלאכה של הקלנועית (וכדאי להתייעץ עם מכון צמת על כך) הצורך המרובה של האדם הנזקק לכך כדי להיות שותף בתפילה בציבור וכדו׳ - בוודאי מתיר את הדבר. יש להתקין פיקוד שבת, כדי להפחית את רמת האיסור עד למינימום.

אולם, יש גם רובד שני, והוא הרובד הציבורי, ושאלת השימוש בקלנועית בשבת בכלל, השפעתה על האופניים החשמליות וכדו׳. יש צורך בהערכת המציאות העתידית (האמנם יתפתח היתר הקלנועית הספציפי לשימוש כללי בכלי תעבורה חשמליים - אני מתרשם שלא כך המצב, אבל צריך לבדוק), ויש צורך בפסיקה ציבורית כללית בנושא זה.

לפיכך, כל עוד אין הכרעה רבנית ציבורית בשאלה זו יש לענות עליה כתשובה פרטית, וכאן כאמור, בתנאים דלעיל, הדבר מותר. אולם אם תהיה עמדה רבנית כוללת האוסרת זו - כמובן שכל הכללים ישתנו.

כל טוב ושמחה