נזקי כלבים

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 30/03/20 16:01 ה בניסן התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

אשמח לדעת מה נחשב ככלב מועד על פי הגמרא, ואם לא מדובר על כלב מועד בגמרא כלל, האם ניתן להשוות לשור מועד?

בנוסף, האם אדם המחזיק בכלב מועד חייב למנוע את יציאתו מגבולות החצר על ידי התקנת גדר (כי ישנם בתים פרטיים ללא גדר מסביב לחצר ביתם)?

תשובה

התלמוד במסכת ב"ק דף מו ע"א מושווה כלב רע לשור מועד שאסור לגדל אותו וחייבים להרחיקו (לדעת רש"י להורגו)

מהקשר הסוגיה נראה שכלב רע הוא כלב טורף או נושך, כלומר שעשה זאת פעם אחת או שמדובר בגזע שידוע שעושה זאת.

שיטה נוספת המובאת בפוסקים (למשל הים של שלמה) שכל כלב שמפחיד אנשים ע"י נביחה או במראהו נחשב כלב רע ומותר לגדלו רק שהוא קשור בשרשת תמיד ואז אנשים לא מתייראים.

ולכן לשאלתך ברור שאדם שמחזיק כלב חייב להתקין גדר לחצרו או לקשור באופן קבוע את הכלב.