נדר על שוקולד

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/10/19 10:55 יד בתשרי התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

נדרתי נדר כשהייתי נער להימנע ממאכלים כמו:שוקולד ומשקאותו מתוקים מסויימים. בהמשך נדרתי לתת צדקה למי שמבקש ממני צדקה ואחרי שראיתי שאני ממש בתוך הנדרים נדרתי שלא אנדור יותר נדרים... חלק מהנדרים היו לתקופות מסויימות וכרגע כשעברו הרבה שנים אני לא יודע אם הם עברו. השאלה האם ניתן להתיר אותם והכיצד? בנוסף חשוב לי לציין שאכלתי בטעות שוקולד וישר ירקתי את המאכל שהתברר שיש בו שוקולד ובמקרה נוסף כדי לא לבייש מישהי טעמתי מאכל עם שוקולד שהיא עשתה, מה חומרת הדין ואיך ניתן לכפר..?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

על מה שאדם עבר בעברו אין אפשרות אלא לבקש סליחה, דהיינו: חרטה, וידוי עם פרוט החטא,קבלה אמיתית שיותר לא יעשה דבר זה. וכמו כן ילמד היטב דיני נדרים וחומרתם. איןצורך לדעת אם עברת או לא, העיקר לעשות תשובה וחרטה כפי שכתבנו. בודאי שאפשר וצריך להתיר מכאן ולהבא, על ידי ג' מתירים וביניהם אחד שמבין בהל' נדרים.

חג שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ