מסורת אכילה

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 19/01/20 14:56 כב בטבת התשפ

שאלה

שלום הרב יש לי שאלת חקר בנושא מסורת אכילה אשמח אם תרכיב על השאלה ,הבאת מקורות....

השאלה היא: מה דינם של חיות שמזוהות ככשרות אך אין להם מסורת?

תשובה

בחיות ובהמות אין צורך במסורת וכל שיש להם סימני טהרה מותרים, בדורות האחרונים יש כאלו שהחמירו בזה אך אין לזה מקום.

שולחן ערוך יורה דעה הלכות בהמה וחיה טהורה סימן עט

לפיכך המוצא במדבר בהמה, ואינו מכירה, ופרסותיה חתוכות שהרי אינו יכול לבדוק בהם, יבדוק ג> אם אין לה שינים ולא ניבין למעלה, בידוע שהיא טהורה

עופות-לדעת הרמ"א וכן נהגו האשכנזים וחלק מהספרדים אין לאכול עוף טהור ללא מסורת (הסימנים של עוף טהור לא נזכרו בתורה אלא בחז"ל)

שולחן ערוך יורה דעה הלכות בהמה וחיה טהורה סימן פב סעיף ג

מחבר- יש אומרים שכל עוף שחרטומו רחב ז ב ח) ח> וכף רגלו רחבה כשל אווז, בידוע שאינו דורס, ומותר באכילה ח ט) ט> אם יש לו שלשה סימנים בגופו.

רמ"א- הגה: ויש אומרים שאין לסמוך אפילו על זה, ט {א} ואין לאכול שום עוף <ד> אלא במסורת שקבלו בו שהוא טהור (בארוך כלל נ"ו ובתא"ו נט"ו), וכן נוהגין

ואין לשנות.

שרץ העוף כמו ארבה וכו'- יש מעדות המזרח שנהגו לאכול ודווקא כשיש מסורת על כך