מלוכה

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 12/07/20 14:51 כ בתמוז התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

לכבוד כבוד הרב אבנר בן יוסף

וכל הקודם בנחלה קודם לירושת המלוכה – מה הכוונה בבקשה?

דברים פרק יז טו

שׂוֹם תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱ-לֹהֶיךָ בּוֹ מִקֶּרֶב אַחֶיךָ תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ לֹא תוּכַל לָתֵת עָלֶיךָ אִישׁ נָכְרִי אֲשֶׁר לֹא-אָחִיךָ הוּא

ספר החינוך מצוה תצז - מצות מינוי מלך עלינו (מ).

הניח בן קטן משמרין לו המלוכה עד שיגדל כמו שעשה יהוידע ליואש. וכל הקודם בנחלה קודם לירושת המלוכה (??), והבן הגדול קודם לקטן ממנו (כשאין הוראה אחרת מה'). ולא המלכות בלבד, אלא כל השררות שהם במעשה או בשם כבוד מן השמות הנכבדים וכל המינויין שבישראל בירושה הם לו לאדם שזוכה בה בנו אחריו ובן בנו ובן בן בנו עד לעולם . והוא שיהא ממלא מקום אבותיו ביראת שמים, אבל כל שאין בו יראת שמים אף על פי שחכמתו מרובה אין צריך לומר שאין ממנין אותו במינוי מן המינויין שבישראל, אלא שראוי לשנאותם ולהרחיקם, ועליהם אמר דוד תהלים ה', ו' שנאתי כל פועלי און.

תודה ממשה

תשובה

שלום וברכה,

ישנן הלכות לגבי ירושת נחלת אבותיו, שכמובן הבנים ראשונים, וכאשר אין ילדים ל"ע, יכולים לרשת אותו האחים, או הקרובים האחרים, הכל הולך לפי מי שיותר קרוב לנפטר.

וכמו הכללים של חלוקת ירושה, כך יש קדימות לגבי המשך המלוכה במשפחה לאחר פטירת המלך.

שכמובן הבן הבכור הוא הראשון שראוי להחליף את אביו לאחר פטירת אביו המלך, ולאחר מכן שאר האחים או שאר הקרובים.

ברכה והצלחה