מיהו יהודי

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 18/06/19 22:14 טו בסיון התשעט

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב.

רציתי לבקשך כי תבאר סוגיה שמטרידה את מנוחתי.

לפי ההלכה האורתודוקסית, מי הוא יהודי? מי נחשב ליהודי?

האם יש קשר בין מעשיו של אדם (הכוונה לשמירת/אי שמירת מצוות) לבין היותו יהודי?

האם אדם רשע, שעובר בכוונה ובזדון על איסורים חמורים עדיין נחשב ליהודי?

בברכה, ובתודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

לפי ההלכה יהודי הוא מי שאימו יהודיה (שולחן ערוך חלק אבן העזר סימן ד' סעיף ה')

אין קשר בין מעשי האדם לשמירת המצוות - הוא נחשב יהודי אפילו אם המיר את דתו (יוטלו עליו סנקציות במקרה של המרת דת ויצטרך לעבור תהליך מסויים של גיור אך לא עקב היותו גוי), כפי שכתוב במסכת עירובין דף י"Y עמוד א': "ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא".

וראה בקישור המצורף סיכום לעניין הסנקציות מדברי חכמים:

http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=886

ולכן גם אם רשע להכעיס נחשב כיהודי.