גז

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 10/09/20 10:19 כא באלול התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב צבי יניר

כתוב: אלא שיהא בו כל כך אחר שילבננו הכהן – אז כמה אני אתן לכהן ?

ספר החינוך מצוה תקח - מצות ראשית הגז שינתן לכהן (מ)

שנצטוינו לתת ראשית גיזת הצאן לכהנים, ועל זה נאמר דברים י"ח, ד', וראשית גז צאנך תתן לו. וענין המצוה הוא שכל מי שיש לו חמש צאן, בין זכרים בין נקבות בין טלאים בין כבשים גדולים, אפילו גזזן כמה פעמים, בכל פעם חייב לתת מן הצמר מתנה לכהן. ואין למתנה זו שיעור ידוע מן התורה, אבל רב ושמואל ורבי יוחנן אמרו במסכת חולין קל"ז ע"ב ראשית הגז בששים, כלומר שיתן לו חלק אחד מששים. ולפי שהזכיר הכתוב לשון נתינה בזה שאמר תתן לו, אמרו חכמים שם קל"ה ע"א שמי שיש לו גיזות הרבה ורוצה לחלקם להרבה כהנים, לא יתן לכל אחד פחות ממשקל חמשה סלעים (95 גרם) מלובן כדי שיהא ראוי לעשות בו בגד קטן, לא שילבננו הישראל ואחר כך יתננו לו (וישאר לו פחות), אלא שיהא בו כל כך אחר שילבננו הכהן כדי שיהא בו מתנה המועלת. וכמו כן אמרו זכרונם לברכה שם קל"ז ע"ב שאין חיוב מצוה זו אלא בחמש צאן שתעלה הגיזה שלהן (סה"כ) ל(משקל) ששים סלעים (לפחות) (60*19=1140 גרם), ולא תהא כל אחת מהן פחות ממשקל שנים עשר סלע (228 גרם לכבש)

תודה ממשה

תשובה

200 גרם

ראה כאן https://www.yeshiva.org.il/midrash/1992