להטבים בהלכה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/05/19 16:40 יז באייר התשעט

שאלה

שלום הרב, אני אשמח לדעת למה הכלל של עשה דוחה לא תעשה לא תקף לגבי להטבי"ם, יש הרבה מצוות כמו אהבת ה' ועשיית המצוות בשמחה שכמעט בלתי אפשרי לעשות כשההלכה לא מקבלת אותך ובנוסף "ונשמרתם לנפשותיכם" שנפגע כי אחוזי ההתאבדות גבוהים בהרבה אצל כאלו שנשארו ב"חושך".

אני באמת לא מבינה את זה ואני ממש אשמח לתשובה

תודה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הרגישות.

הבה נבחן את ההצעה המיוחדת שלך:

יוצא אפוא שכל פעם שתהיה התנגשות בין מצוות עשה של ואהבת, ובין מצוות לא תעשה שאנחנו לא מזדהים איתן, נאמר שעשה של "ואהבת" דוחה את מצוות לא תעשה, כי אנחנו לא מצליחים לאהוב את הקב"ה המצווה על הדברים האלה ?

אדגיש, אין ספק שאין להשוות את עוצמת אי-ההזדהות עם מצווה מסוימת, ובין עוצמת הכאב של הלהטבי"ם, אבל ברמה העקרונית - הטיעון מוביל לאבסורד, והדבר מבהיר שהוא לא נכון.

ומדוע ? בשל העובדה שמצוות אהבת ד' היא לאהוב את ד' המצווה על המצוות, ולא לדחות את המצוות כדי לאהוב את ד'.

לגבי אחוזי ההתאבדות:

המצב אכן מכאיב מאוד, ואסור לנו להתעלם מהמציאות הזו.

אולם, גם כאן, האחריות הגדולה מאוד המוטלת עלינו היא להגן מפני פגיעות, לקבל ברוחב לב, ולהיות אוזן קשבת למסע החיים. אבל לא בשם הסכנה שמא המצוות קשות מאוד - אנו נבטל את המצוות האלה.

כל טוב