הפרדה מגדרית ובכלל יחס אל נשים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/10/19 09:00 כג בתשרי התשפ

שאלה

שלום,

למה יש הפרדה מגדרית, איפה בתורה כתוב שצריך הפרדה מגדרית?

למה אסור ללחוץ יד ולדעת באישה שהיא לא אשתך?

בברכה ותודה.

תשובה

שלום וברכה

ההפרדה המגדרית אינה כתוב במפורש בתורה, כמו אין ספור דברים אחרים שלא כתובים במפורש בתורה.

יש לה שלוש נקודות אחיזה בסיסיות בתורה:

א. איסור כללי של ״לא תקרבו לגלות ערווה״, שהרמב״ם באר כאיסור התקרבות בנושאי עריות.

ב. איסור של ״לא ילבש גבר בגדי אישה״ שרש״י ורבים אחרים ראו כאיסור לטשטש את ההבדל שבין גברים לנשים.

ג. ציווי כללי של ״ולא תתורו ...ואחרי עיניכם״ שהוא חלק מצוות הקדושה.

חכמי הדורות הם אלה שמופקדים על מימוש עקרונות אלה בפועל. היקף חובת ההפרדה בין גברים לנשים נתון במחלוקת, אולם אין חולק על כך שכאשר מדובר על ריקודים, או על כל דבר אחר שיש בו פעילות גופנית משותפת, ובוודאי במקום שיש בו התלהטות רוחות, אפילו בבית המקדש (ששם נעשתה ההפרדה המגדרית המוסדית בצורה חד משמעית) - קיימת חובה לעשות זאת.

על עמדתי הרואה חשיבות בחברה שלמה, שיש בה גם גברים וגם נשים, ובד בבד על חובת ההפרדה באותם מקומות שיש בהם פעילות גופנית משותפת, כתבתי חוברת שלמה:

https://toravoda.org.il/%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%94-%d7%a9%d7%9c%d7%9e%d7%94/

הבסיס לאיסור נגיעה בין גברים ונשים הוא המשך של עמדת הרמב״ם הרואה בכך איסור להתקרב לעריות מן התורה, וככל הידוע לי - אין מי שלא פסק איסור זה בפועל, גם אם לא ראה בזה איסור תורה.

חשוב להדגיש בהקשר זה כי חובת ההפרדה אינה מבטלת את החובה לדאוג לכך שכולם יוכלו לבוא לידי ביטוי.

כל טוב