הכרת הבריות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 16/11/18 10:07 ח בכסלו התשעט

שאלה

בסד שלום וברכה

האם השם מכיר ויודע את כל ברואיו?

ויודע את כל מעשיהם, מחשבותיהם והרהוריהם

בכל רגע ורגע?

היהודים? הגויים? החיות?

בתודה

ירון

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

החפץ חיים כתב:

מצות עשה להאמין שיש אלוה נמצא.

שנאמר (שמות כ, ב): "אנכי ה' אלהיך וגו'" - והוא יתברך ויתעלה המציא כל הנמצאים וכל העולמות, מכוחו וחפצו יתברך, הוא המשגיח על כל דבר. וזהו יסוד הדת. ומי שלא יאמין זה, הוא כופר בעיקר, ואין לו חלק וזכות בישראל. וחייבים אנו למסור נפשנו ומאודנו על אמונה זו. והעיקר - שיקבע בנפשו שהאמת כן הוא, ואי אפשר בחילוף מזה. וזה נוהג בכל עת ורגע, בזכרים ובנקבות.

לגבי מהות ההשגחה על בעלי חיים היו שסברו שזו השגחה כללית ולא פרטית והיו שסברו שיש בכך גם השגחה פרטית. בכו"א על בני אדם יש השגחה פרטית. אמנם שנים רבות היה הדבר קשה בהבנה כיצד זה אפשרי, אבל עם התקדמות המדע והקמת מחשבי על (ועוד היד נטויה) שיכולים לדעת בליוני צרופים (סוד פיענוח הDNA שמצריך מליוני פעולות והקשרים) כל השאלה הזאת מתגמדת. לפני כמאה וחמישים שנה כתב בספר מסויים שכעת כאשר אנו מגלים את המצלמה אנו יכולים להבין מהו "וכל מעשיך בספר נכתבים". אם היה רואה את המצלמות והזכרון של ימינו השאלה הייתה מעוררת גיחוך. על כן כאשר שואלים על השגחת ד' אנחנו לוקחים מושג השגחה שהוא לפי הבנת בני אדם ומשתמשים בו כלפי הקב"ה, מדדים אלו אינם נכונים. אמנם השם השגחה משותף אבל ידיעת הקב"ה היא שונה מידיעתנו אלפי מונים, ולא שייך כלל להשגחה שלנו על כן אין כל קושי כיצד הקב"ה יודע כל נברא.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ