ברכות השחר

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 24/04/19 13:32 יט בניסן התשעט

שאלה

שלום הרב בקשר לברכות השחר, במידה ופלוני לא מעוניין לומר ״וכף את יצרו לשתעבד לך״ מכיוון שהוא אינו חושב שההתקרבות צריכה להעשות ע״י כפייה ולא מרגיש בנוח כשאומר זאת. האם אפשר לדלג על מימרה זאת?

תשובה

שלום.

זה לא נכון לעשות זאת משתי סיבות:

א. לא משנים מהנוסח שקבעו חכמים. בטח לא בברכות.

ב. עקרונית זה לא נכון, כי אם אדם לא מבין שיש מקום חשוב לכפיה, אז בעצם הוא לא מבין שעבודת ה' זו גם עבדות, כלומר יש שלמות אלוקית מעליי, שאני כפוף לה, וגם כאשר אני לא מבין, וגם כאשר זה קשה לי, אני מחויב אליה.

האם נאמר למי שבא לו לגנוב - אל תכפה את עצמך?

ומה עם מי שבא לו לאכול חזיר? ומה עם מי שמתאווה לאשת איש?

בוודאי שאנחנו שואפים להזדהות מוחלטת עם התורה, וכמו שחז"ל מתארים על אברהם אבינו, שהתורה נבעה מתוכו, אבל אם אין הכרה בערך הכפיה, זו נשארת עבודת האדם את עצמו, ולא את אלוקיו.

כל טוב ומועדים לשמחה