ברכות הנהנין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/07/20 12:30 ט בתמוז התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

האם יש איזשהו גדר הלכתי למה צריך לברך ברכות הנהנין? למה לחם ויין כן ומוזיקה לא?

אשה יפה לא מברכין עליה, כי יש בו עבירה, אך אשתך שמותרת לך? למה שלא תברך עליה? ואותו הדבר לגבי מוזיקה שמותרת לשמיעה.

אני צריך גדר הלכתי למה כן מברכים ולמה לא.

תודה

תשובה

שלום וברכה

בדיוק כפי שמופיע בשאלה - יש מערכת מורכבת של שיקולים.

באופן כללי, ההלכה נוטה לממשיות, ועל כן הברכות הן בראש ובראשונה על משהו ממשי, ולא על מוזיקה, או על יופי.

יש גם ברכות כלליות, כגון ״שׁככה לא בעולמו״ וכדו׳, ואפילו מספור על רבן גמליאל שראה נכרית יפה בהר הבית ואמר ״מה רבו מעשיך ה׳״, לאמור - יש מעגל כללי, פחות ממוקד, של ברכות על אווירה כללית.

נראה שלגבי מוזיקה, בשל העובדה שהיא אכן מופשטת, הרבה יותר מנוף יפה או מאדם יפה, אין עליה ברכה. גם על מחשבה משמחת וכדו׳ - אין ברכה.

זה נראה הכיוון הכללי של הדיון.

כל טוב