ברכה על ליקוי חמה או ליקוי לבנה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 07/08/18 08:32 כו באב התשעח

שאלה

האם צריך לברך על ליקוי לבנה או חמה

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך האם צריך לברך ברכה על ליקוי לבנה או חמה:

חז"ל לא תקנו ברכה על מאורע זה.

וראה בבית יוסף (אורח חיים סימן מו) שיש כלל שאין לחדש ברכה שלא הוזכרה בש"ס.

נראה לתת טעם שכנראה שלא נתקנה ברכה על ליקוי המאורות, משום שאין מברכין על משהו שהוא סימן לפורענות (שעם ישראל נמשל ללבנה). ואפילו שזו תופעת טבעית, יש בכך תזכורת לחזרה בתשובה.

ניתן להוסיף טעם נוסף (ששמעתי בשם אבי מורי פרופ' עלי מרצבך): שאין מברכים על משהו שלא רואים. שהרי הליקוי עצמו מסתיר את תופעת הלבנה או החמה, ולא מגלה לנו משהו חדש.

נראה, שאפשר למצוא דרך אחרת לכוון את ההתפעלות ממעשה זה, ולומר פרק תהלים י"ט - השמים מספרים כבוד א-ל, או פרק קד - ברכי נפשי את ה'.

בברכה רבה,

הלל