אמונה - הכל לטובה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 09/06/18 22:24 כו בסיון התשעח

שאלה

איך מצפים ממנו להאמין שהכול לטובה גם כשקורים לנו דברים ממש רעים? (כמו השואה לדוגמא...)

תשובה

שלום לך! מה שלומך?

שאלת שאלה נפלאה!. היכולת לשאול את שאלה זאת מראה על בגרות אישית ושאיפה להתקדמות. מקווה שהקב"ה יהיה בעזרנו להגיע למשוב הכי מתאים שיש.

ברשותך, נתחיל דווקא מסוף השאלה שלך ומשם נחזור להתחלה.

לקחת את דוגמת השואה, ובעצם (לפי מה שהבנתי, תקני בבקשה אם טעיתי) שאלת במילים אחרות: "איפה היה הקב"ה בתקופת השואה? הרי הוא אוהב אותנו ורוצה בטובתנו, לא?!".

שואלים את שאלה זאת על השואה, כי זה המקרה הכי קרוב אלינו מבחינה היסטורית. אבל לצערנו, ישנם עוד מקרים כמו מסעות הצלב, ההרג ברוסיה הצארית (הרבה יותר אנשים נרצחו שם מאשר בשואה) ועוד... וסתם כדי לדעת – הייתה עלולה להיות שואה הרבה יותר גדולה בתקופת אחשוורוש.

לא יודע אם מה כל כך עוזר, אלא הנקודה שבאתי לחדד היא שהקב"ה הודיע מראש שיהיו תקופות של "ואנכי הסתר אסתיר פני ביום ההוא" (דברים, פרק ל"א פסוק י"ח)", הכוונה לתקופות של "הסתר פנים" – רגעים שבהם הקב"ה כביכול "אינו משגיח" על עם ישראל, ולכן ייתכן שברגעים אלו יקרו אסונות, פרטיים או לאומיים, שלא בהכרח היו אמורים להתרחש.

אז אם ניקח את הדוגמאות של השואה או את מסעות הצלב וכדומה, אפשר לשאול שאלה אחרת מוסרית: "אם הקב"ה הסתיר את פניו באותה התקופה - אז איפה היה האדם?" (הכוונה לכל בני האדם, לאו דווקא ליהודים).

מאיפה כל זה נובע? מאיפה הכול מתחיל?

החכם מכל אדם - שלמה המלך, כותב "לבד ראה זה מצאתי אשר עשה האלוקים את האדם ישר - והמה בקשו חשבנות רבים" (קהלת, פרק ז' פסוק כ"ט).

הקב"ה בורא כל אדם נקי וטהור. כל יום מחדש הוא נטהר מחדש – "נשמה שנתת בי טהורה היא".

כאן באה הבחירה החופשית, כיצד להתנהג במהלך החיים ואיזה מידות לסגל לעצמו.

הגאווה, הכעסנות, הקנאה, צרות העין, היצריות, העצבות, הדאגה התשוקות הכבוד וכדומה... כשהן מופנים לכיוון השלילי – באותה עת כדאי להתרחק מהם ולסגל מידות טובות.

וכמובן, אם אנשים בוחרים בדרך הלא נכונה – זה עלול להשפיע גם על אחרים....

הרע בעולם קיים, אבל שלא כמו המוטו "האקונה מטאטה" יש דרישה למוטו אחר – אמונה שהכול לטובה. מה הכוונה?

אמונה כל מה שקורה לנו בחיים – הכול בסוף יגיע לכיוון החיובי!

ההבדל בין זה לבין האקונה מטאטה - הוא שבלא מעט מהמקרים יש לנו אחריות ויש מה לעשות כדי להקל מעט מהכאב, וגם מה לעשות על מנת שהטובה תגיע בדרך הכי טובה שאפשר!

למשל, אם ומתי יגיע מועד הבגרות באנגלית זה לא הכי תלוי בנו.

אבל כיצד ניגש אל הבגרות, הכוונה למספר החרישות המפרכות, אופן הקימה באותו בוקר, כמה אכלנו לפני וכדומה = הדרך, כל זה יותר תלוי בנו ומגדיל את סיכוי ההצלחה לקבל ציון גבוה.

בדרשה אחרת, המדברת על זמן ביאת המשיח – "בעתה אחישנה" (ישעיהו, פרק ס' כ"ב). אין לנו יכולת הבנה מספקת כדי להבין את הקב"ה. אבל את המילה "בעתה" אפשר לפרש כ"בזמנה", וגם כ"בעיטה" (כמו בעיטת כדורגל) – מסירה מהירה. תלוי בעיקר במעשינו.

הערה חשובה: הקב"ה לא מבטיח שהרע ייעלם מתישהו, כי בלי רע לא ניתן להתקדם.

הוא כן הבטיח דברים מסוימים שיקרו הם יובילו בסופם לטוב, כמו הגלויות לאחר עבירות למיניהן - שהובילו לקיבוץ גלויות וצמיחה מחדש.

דבר שני שהבטיח הוא שדברים רעים כשלעצמם הם למען מטרה של התקדמות, למשל עקרות חנה כדי שתתפלל על הקב"ה (מדגיש "על") בתקופה הקשה של ימי שפוט השופטים – מה שהוביל לשמואל הנביא ולמלכות דוד, שהצליחו לאחד את ישראל ולהחזירם בתשובה.

מכאן אפשר לעבור לפן הפרטי-אישי, כל אחד חווה את ה"רע" במשהו אחר שונה מחברו.

לא ממש סיפרת בשאלתך כיצד אתה חווה את ה"רע", כך שאין ביכולתי לענות יותר ממה שכתבתי.

לסיכום:

כל אחד חווה ומגדיר את המושג "רע" באופן שונה מחברו.

ישנם תקופות של "הסתר פנים" בה הכיוון הטוב תלוי בבחירת האדם.

לא הובטח שהרע ייעלם מהעולם, אלא הובטחו דברים טובים מסוימים שיקרו אחרי רע.

ההבטחה שהכול לטובה הכוונה שכל הדברים הרעים-קשים יובילו לדבר טוב בסוף.

בחלק לא מועט של המקרים אם נתאמץ נוכל להקל מהכאב וגם למהר את הסוף הטוב.

תוספת:

אנחנו מאמינים שהעולם מתנהל על פי רצון הקב"ה, וכאשר אין לנו יכולת להשפיע על המתרחש – נותרת לנו רק האמונה שהכול לטובה! וכך נאמר: "מי שמאמין כן מפחד (!!!) אבל הוא יודע להישאר רגוע". וכשהקב"ה רואה את המאמץ בעקבות החשש – הוא נמצא בעזרנו!

מומלץ לקרוא: דברים שמחברים לאמונה. כמו "בגן האמונה" - הרב ארוש. "מי מפחד משאלות" - הרב אברהם הורוביץ ז"ל. "הגדר הטובה" - הרב חיים נבון, ועוד המון... העיקר שתהיה קביעות (ויותר כיף ללמוד יחד עם מישהו). וגם לחפש שאלות בשו"ת של האתר כמו:

אמונה למרות הפחד http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=707369

אח שלי מגוייס!!מפחדת!! http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=667237

פחד מתקיפה איראנית http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=662852

מפחדת שהאנשים היקרים לי ימותו... http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=643144

מפחדת מאנשים רעים http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=635736

כדאי לדעת שלמרות מה שנהוג לשמוע, אנחנו במצב יותר טוב מרוב הדורות שלפנינו מבחינה ביטחונית, מדינית, כלכלית ואפילו אחדותית! (בנושא הזה אני ממליץ לקרוא את הספר בינה לעיתים - הרב זאב סולטנביץ').

הערה: אני בהחלט לא טוען (!!!) שהדברים שכתבת בשאלה אינם נכונים. אם כך ההרגשה זה מספיק חשוב. רק על מנת להקל את הרגשת הרע, ממליץ לך לדבר על רגשותיך עם בעל סמכות כמו מדריך, מורה, הורה, ואפילו בעל מקצוע (ל3/4 מהעולם יש).

מקווה שעזרתי, מוזמן להגיב לי למייל בכל עת על כל דבר.

דורון

dozkih@gmail.com