מעצבות באמונה

עבודות הגמר של הסטודנטיות ממכללת אמונה מוכיחות כי גם לציונות הדתית יש מה לתרום לאומנות. בין היתר תוכלו לראות בתערוכת הגמר גם כיסוי לאייפון שיזכיר לכם להיזהר מלשון הרע

חדשות כיפה נטעאל בנדל, כיפה 12/08/12 14:22 כד באב התשעב

מעצבות באמונה
מכללת אמונה, צילום: מכללת אמונה

כשהרב קוק דיבר בשבח הציור והחיטוב לא בטוח שהוא שיער עד לאן זה באמת יגיע. בתערוכת עבודות הגמר של סטודנטיות ממכללת אמונה הוכח שוב כי יש אומנות איכותית בציונות הדתית.

התערוכה המרהיבה בה מוצגות עבודותיהן המרשימות של סטודנטיות לתקשורת חזותית ועיצוב אשר סיימו את לימודיהן במכללה היא מיוחדת ומעניינת ביופייה. כמו בכל שנה, עבודות היצירתיות של הסטודנטיות עוסקות בנושאים מגוונים, ובשלל אופניים חזותיים שונים.

בתערוכה מוצגות 25 יצירות מתוכן נציג בפניכם שתי עבודות של שתי יוצרות מיוחדות שישאירו בכם טעם של עוד, טעם אותו תוכלו לרכוש רק בתערוכה עצמה. השיחות על האיום האיראני וההתחממות בגבולות מצרים וסוריה כמו גם מציאות הקאסמים הקשה מקנים לעבודתה של המעצבת מוריה ויצן משמעות רלוונטית במיוחד.

עבודתה של מוריה הנקראת "סירנה" היא ערכה מיוחדת המיועדת להנעים ולהקל את מצב הלחץ בישיבה במקלט בזמן מלחמה או הסלמה. "הרעיון עלה מהצורך ליצור חיבור מעשי ואמתי בין תחום העיצוב לבין החיים המציאותיים במדינת ישראל", מסבירה מוריה, "חשבתי לעצמי כיצד בתור מעצבת ניתן לשפר ולייפות מציאות כואבת וקשה? והרעיון לחבר בין שעות לחץ אלו לערכה יפה ומשמחת, העשויה לעזור ולהמעיט את הלחץ היוותה עבורי פתרון אפשרי והזדמנות גדולה".

את עבודתה של מוריה, מלבד בכירים בפיקוד העורף, ליווה גם פרופסור מולי להד נשיא "משאבים" ומומחה למצבי לחץ ומשבר שהנחה אותה בכל הנוגע לעולמם הנפשי של הורים וילדים בשעת מצוקה. הערכה היא למעשה קופסת קרטון אשר מזכירה מאוד את אריזת הקרטון של מסכות האב"כ אלא כשפותחים אותה נפרש לעין מעין שטיח בעל אופי אחר לגמרי מן המסכות והמקלטים האפורים. "תקופות מלחמה והתקפות חוזרות ונשנות על ישובים ועל פרטים הן תקופות מלחיצות ולא פשוטות", אומרת מוריה", מצבים אלה משפיעים הן על הורים והן על ילדים. הערכה באה לתת מענה לשעות קריטיות אלו, כשכל אחד יכול למצוא בה את מה שמתאים לו". הערכה הצבעונית כוללת מדבקות להדבקה על מסכות האב"כ, מסקנטייפ מצויר לאיטום החלונות, משחקים ועוד.

העבודה השנייה חשובה לא פחות וטומנת בחובה חדשנות שטרם ראינו בעולם האמונה. "הבנתי שישנם נושאים שכביכול אינם 'עוברים מסך' שלצערנו לא מקבלים מספיק קרדיט מהציבור על אף שהינם חשובים ביותר", אומרת המעצבת ענבל ציק. עבודתה של ענבל הנקראת "מלרע - איפה הדגש שלך?", היא למעשה ספר אינפוגרפי שמטרתו היא מיתוג מצוות לשון הרע והעלאתה למודעות החברתית והאישית. בספר מופיעים מאפיינים של המצווה או העברה עליה ואלה מוצגים שם ביצירתיות מתובלת הומור בריא. היתרון בהומור, מסבירה ענבל, הוא שבעזרתו ניתן "לאפשר לראות רבדים יותר עמוקים במצווה, בצורה קולחת, קלילה ולא מאיימת".

ענבל, שבמשך זמן רב חקרה את הנושא לעומק, הבינה עד כמה באמת לשון הרע משמעותי עבורנו ובכוחו לחבר בין אדם לחברו ובין אדם לעצמו. בספר המסקרן מציעה ענבל דרכים להתמודדות עם לשון הרע, הימנעות ממנה ופיתוח חשיבה חיוביות על הזולת זאת באמצעות הקבלה וחיבור מאוד לא שגרתיים בין חפצים לבין מחשבות ורגשות שעוטפות אותנו. בנוסף לספר וברוחו עיצבה ענבל כיסוי למכשיר האייפון, כייוון ששם מסתבר חשוב יותר מכל להזכיר לאדם המדבר את המצווה הכה חשובה.

ענבל, כיצד נושא לשון הרע הפך קרוב לליבך?

"הרגשתי שאני לא מצליחה להתחבר למצוות לשון הרע, ובכל פעם שהתחילה שיחת חברות והייתה נפסקת באמצע כי "זה לשון הרע" הרגשתי שמשהו פה לא מובן לי עד הסוף. כשהתחלתי לחקור את הנושא הבנתי שברגע שקולטים את המסרים בעלי העומק שעומדים מאחורי המצווה, על כל הלכותיה המדוקדקות, מבינים את סוד החשיבה החיובית ואהבת החינם כלפי כל אדם". "אני מרגישה שמתעורר צורך אצל האנשים להתעסק בנושאים שמקרבים בין בני אדם", היא מספרת, "נמאס לאנשים לחוות ריחוק ולשמוע חדשות רעות. אני שמחה מאוד על האפשרות להשפיע ולהעניק כתוצאה מהלימוד המרתק שאני זכיתי לו מכוח התעסקות בנושא ייחודי וחשוב זה".

התערוכה מתקיימת במכללת אמונה רחוב דרך בית לחם 104 בירושלים בין התאריכים 2.8.2012-16.08.2012 בימים א-ה בשעות 10:00-21:00 ובימי ו' 10:00-14:00 .

לפניות לכתב - desk@kipa.co.il