לפי מהו מניין השנים היהודי?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/12/16 19:33 יז בכסלו התשעז

שאלה

שלום הרב! שאלה שמאוד מציקה לי.. מהו מניין השנים לבריאת העולם? ע"פ מה הוא נקבע? האדם הראשון? קבלת התורה?

אמרו לי גם שמניין השנים היהודי נספר בתקופות שונות מיציאת מצרים בתקופת המלכים בתקופת הקיסרות.

אם כן ממתי באמת החלה הספירה למניין העולם?

בילבלו אותי לגמרי. אשמח אם תעשה לי סדר בעניין הזה.

כמה שיותר מפורט יותר טוב:)

תודה רבה כבוד הרב! מעריך מאוד

תשובה

לשואל שלום
שאלה מעניינת שאלת, יישר כח.
במהלך השנים השתמשו היהודים בסוגי מניין שונים.
[המניין המקובל היום הוא מספר השנים שעברו מבריאת אדם הראשון].
המניין הראשון שמופיע בתורה הוא המניין [ליציאת מצרים]- "בשנה השנית לצאת בני ישראל מארץ מצרים".
כתוב בירושלמי: "בתחילה היו מונים [ליציאת מצרים], משנבנה הבית התחילו למנות [לבניינו], לא זכו למנות לבניינו התחילו למנות [לחורבנו], לא זכו למנות לעצמם התחילו למנות [למלכויות]".
בתקופת הנביאים מנו כנראה לפי השופטים והמלכים. אחרי חורבן בית המקדש ראשון מנו למלכי אומות העולם.
בתקופת בית שני, כשלא הייתה מלכות ישראל, מנו לשנות הקיסרים של האימפריה הרומית.
בהמשך (3450 לבריאת העולם) נוסד [מניין השטרות] אשר היה בשימוש עד תחילת ימי הביניים.
במהלך ימי הביניים התחיל להתפשט בהדרגה המניין [לבריאת העולם] שאנחנו מכירים היום.
(לקריאה נוספת: רחמים שר שלום – מניין השנים)