בכל העולם חוגגים: יום התה הבינלאומי

תה? קפה? או שוקו? המשקה הנפוץ ביותר בעולם אחרי מים הוא התה, מדינות ותרבויות יצרו סביבו מנהגים וטקסים שלמים. לכבוד יום התה הבינלאומי הבאנו לכם את הסגולות המיוחסות לכל סוג תה ואת החידושים בתעשיית התה, ושיהיה חורף חמים וטעים

חדשות כיפה נעמי גוטקינד-גולן 15/12/19 11:09 יז בכסלו התשפ

בכל העולם חוגגים: יום התה הבינלאומי
צילום: טקה סטודיו

עם כל הכבוד להתפתחויות האופנתיות בתחום הקפה על שלל טעמיו ומכונותיו המשוכללות, המשקה הנפוץ ביותר בעולם אחרי מים הוא תה. תרבויות שלמות מעדיפות תה ויצרו סביבו מנהגים, כלים, ואמונות מגוונות. כך בהודו (תה מסאלה, צ'אי עם חלב), בטיבט (תה עם חמאה), ביפן (תה סאקה המוגש בטקס כמעט מקודש של הכנה ושתייה), בסין (שם שותים תה כבר ארבעת אלפים שנה והזמר העברי העממי מודע לכך – "תה ואורז יש בסין", לא "קפה ואורז יש בסין"...), בבריטניה ("תה של שעה חמש" שמוגש בכלל בארבע), במזרח התיכון (תה עם נענע). גם קהילות ישראל במזרח אירופה שתו תה רותח באופן קבוע בשבת בצהריים אחרי החמין. גם הסבתות היהודיות התייחסו בכבוד רב לתה וראו בו את אחת התרופות החשובות (אחרי מרק עוף), לכל התחלואים: הצטננות, שפעת, כאב ראש, אפילו דיכאון. הן כנראה לא טעו. מחקרים מדעיים שבוצעו על עלי תה גילו שהם מסייעים בהורדת רמת הכולסטרול בדם, הקלה בדלקת פרקים ודלקות בכלל, כי יש בהם כמות נכבדה של נוגדי חמצון.
 
על המצאת התה מספרת האגדה שקיסר סיני משושלת שנונג, ישב לשתות כוס מים חמים, כאשר הרוח הפילה לתוכה כמה עלי תה. הוא שתה, נהנה מהטעם והשאר היסטוריה. רוב מטעי התה בעולם גדלים בסין, הודו, פקיסטן, איראן, סרילנקה, טאיוואן, יפן, אינדונזיה, ושם גם הוכרז יום התה הבינלאומי שמציינים כל שנה ב-15 בינואר. אגב, למרות שבמערב וגם אצלנו (בישראל מגלגלת תעשיית התה כ-500 מיליון שקלים בשנה), שותים תה ממותק, יש עמים שמעדיפים תה מריר דווקא. 

לצמח התה יש שני תת-מינים מרכזיים: סיני והודי. כל הסוגים המוכרים לכם, שחור, ירוק, לבן, חום, מופקים מאחד מן השניים, או מהכלאה של שניהם. 
תוספות של צמחים ופרחים לעלי התה, אמורות לטפל בבעיות רפואיות שונות. מומחי התה של חברת פומפדור שהשיקה לחורף 2020 שני טעמים חדשים - תה ירוק עם ג'ינג'ר וקינמון 
ותה ירוק עם לימונית ודבש - אומרים שתה עם ג'ינג'ר טוב לבחילות ומומלץ בדיאטת הרזייה. תה עם שומר טוב לכאבי בטן והפרעות עיכול, ומומלץ לשטיפה חיצונית של דלקות עיניים. תה עם קמומיל עוזרת בהקלת כאב ראש, וקשיי הרדמות. גם תה מליסה עוזר בנדודי שינה, תה עם עשבי לימונית מכיל ויטמין C, תה עם עלי מרווה שמניחים מרגיע פצעים ומוריד נפיחות, תה עם עלי לואיזה מסייע בהורדת חום, תה עם קינמון יעיל בהצטננויות ובחילות ותה עם נענע מעניק הרגשה כללית טובה והוא פופולרי במיוחד. 

צילום: יחצ



תרמוסים כידוע, הם פטנט ותיק ששומר על תה חם בדרך לעבודה בימי החורף, אבל בימים אלה התבשרתי על חידוש: כוס תרמית בשם "סמארט מאג" שיש לה חיבור USB  וגוף חימום. הכוס מתחברת לכל שקע או מטען, כולל למצת הרכב, ומחירה 69 שקלים.

החידוש השני שניתן למצוא בחנויות המתמחות בפיתוחים ממוחשבים, הוא תרמוס המשמיע מוזיקה, עשוי פלדת אל חלד בנפח 380 מ''ל, משולב עם רמקול בלוטוס W3 וגם שומר על חום המשקה. מחירו 129 שקלים.

צילום: יחצ



גם למותג הכלים התרמיים איזוסטיל יש כוסות עמידות המסוגלות לשמור על טמפרטורת השתייה, במשך שעות ארוכות, ובקבוק וואקום טיטניום או פלסטיק עמיד ובלתי שביר ששומרים על חום השתייה. 92- 129 שקלים.
 

צילום: יחצ



את נפלאות התה חוגגת בגדול גם ויסוצקי, המציינת 170 שנה להקמתה, ולכבוד החורף השיקה מהדורה נוסטלגית של קופסאות פח ובהן שקיקי תה בצורת פירמידה של תה ירוק עם נענע ותה ירוק עם לואיזה.

אז שיהיה יום תה שמח טעים וחמים!