בנק ישראל משנה את השטר של ה-50 שקלים - זו הסיבה

בקרוב בנק ישראל יפיץ שטרות של 50 שקלים עם הוספת חתימתו של הנגיד המכהן, פרופ' אמיר ירון, בהתאם לחוק כי שטרות הכסף שיונפקו לציבור יישאו את חתימתו

חדשות כיפה חדשות כיפה 18/01/23 22:51 כה בטבת התשפג

בנק ישראל משנה את השטר של ה-50 שקלים - זו הסיבה
אמיר ירון, אחד המצטיינים בעולם, צילום: Flash90

בנק ישראל הודיע היום (ד') כי בימים הקרובים, יופץ לציבור לראשונה שטר בעריך 50 שקל משנת הדפסה התשפ"ב - 2022, הנושא את חתימתו של הנגיד המכהן, פרופ' אמיר ירון במקום  חתימתה של הנגידה לשעבר, פרופ' קרנית פלוג. זאת, בהתאם להוראות חוק "בנק ישראל" הקובעות כי שטרות הכסף שיונפקו לציבור יישאו את חתימתו של נגיד בנק ישראל.

נציין כי השטר יהיה זהה לחלוטין לשטר באותו העריך המצוי כבר כיום במחזור, ואשר ימשיך להיות בתוקף. השטר בעריך של 50 ₪ מצטרף לשטרות בעריכים 20 שקלים,  100 שקלים ו- 200 שקלים הנושאים את חתימתו של הנגיד פרופ' אמיר ירון ונכנסו למחזור בשנתיים האחרונות. השטר יופץ לציבור באמצעות קופות הבנקים המסחריים, המכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים וסניפי חברת דואר ישראל

השטר החדש עם חתימתו של נגיד בנק ישראל. צילום: בנק ישראל

נגיד בנק ישראל מציג: 4 הסיבות בגללן אתם נפגעים מהאינפלציה 

התגברות האינפלציה: נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, נשא בשבוע שעבר דברים בכנס "נגישות לשירותים פיננסיים - אתמול, היום ומחר" לזכרו של אביו יעקב ירון ז"ל. ירון דיבר בכנס על עליית הריבית ואמר על האינפלציה כי היא אמנם נמוכה מרוב מדינות העולם אך אינפלציית הליבה כבר מתקרבת לממוצע העולמי.

הנגיד הסביר מדוע בנק ישראל לא חשש להשתמש בכלי של עליית ריבית על מנת למגר את התגברות האינפלציה, למרות הפגיעה הנלוות אליה ומסביר כי התגברות האינפלציה עלולה להעמיק את אי השוויון: "הספרות מציעה מספר הסברים מדוע אינפלציה מעמיקה את אי השוויון, ובפרט, מדוע האינפלציה פוגעת בעיקר בשכבות החלשות" אמר. בהמשך מונה הנגיד ארבע סיבות מרכזיות בגללן האינפלציה פוגעת בעיקר בשכבות החלשות:

ארבעת הסיבות לפגיעה מהאינפלציה:

  1. השכבות החלשות מוציאות באופן יחסי יותר (כחלק מהכנסתם) על מוצרים שהיכולת לוותר או להחליף אותם נמוכה יותר. סל הצריכה של משקי בית מהשכבות החלשות מורכב יותר ממוצרי צריכה בסיסיים. המשמעות היא שלוותר עליהם יגרום לפגיעה מאד קשה באיכות בחיים. הנגיד מדגים: כשהמחירים עולים, משקי בית חזקים יותר יכולים להרשות לעצמם לוותר על ארוחה במסעדות יקרות, או לצמצם נופשים בארץ ובחו"ל; משקי בית חלשים יותר, אשר צורכים בעיקר מוצרים בסיסיים כמו מזון - יתקשו יותר לצמצם אותו. 
  2.  משקי בית חלשים יחסית מוציאים חלק גדול יותר מהכנסתם על סל הצריכה שלהם, ולכן אינפלציה - התייקרות סל הצריכה - פוגעת בהם יותר.
  3. נגישות נמוכה למוצרים פיננסיים המפצים על האינפלציה. יש לכך מספר גורמים - למשל אוריינות פיננסית נמוכה, שגורמת לכך שהנגישות של משקי בית מהאוכלוסיות המוחלשות לנכסים פיננסיים כמו מוצרי השקעה או פיקדון בנקאי - נמוכה יותר, והכסף הקיים נוטה להישאר בעו"ש ובמזומן.
  4. יכולת המיקוח לגבי השכר נמוכה יותר. דוגמא לכך היא שכר המינימום שערכו לא השתנה בשנים האחרונות, ומשכך - ערך הכסף נשחק. זאת בעוד השכר הריאלי במגזר העסקי, עלה בשנים האחרונות.