שיא של 60 שנה: הנתון העגום שנרשם בכנרת

רשות המים פרסמה כי מפלס הכינרת עלה בסוף השבוע האחרון בחצי ס''מ ומתחילת ינואר ירד המפלס ב-2 ס''מ – המדידה הנמוכה ביותר בחודש זה משנת 1964

אביה טובי אביה טובי, חדשות כיפה 22/01/23 12:22 כט בטבת התשפג

שיא של 60 שנה: הנתון העגום שנרשם בכנרת
מפלס הכנרת. , צילום: דוד כהן/פלאש 90

החורף אמנם בעיצומו, אך מערכת גשם חורפית טרם הגיעה השנה ומפלס הכנרת עדיין לא רשם עלייה מרשימה כמו בכל שנה בעונה הזאת. רשות המים פרסמה היום (א') את נתוני המדידות של הכנרת וציינו כי מפלס הכינרת עלה בסוף השבוע האחרון בחצי ס''מ ומתחילת ינואר ירד המפלס ב-2 ס''מ, מדובר במדידה הנמוכה ביותר בחודש זה משנת 1964. מ-1 באוקטובר מפלס הכינרת ירד ב- 54 ס''מ.

אין יותר קו אדום: מהיום המים יזרמו מהים התיכון לכנרת

נזכיר כי לפני כחודש, דיווחנו כי יזרמו מים מותפלים מהים התיכון לכינרת. חברת מקורות ורשות המים השיקו רשמית את המוביל ההופכי, פרויקט בהשקעה של כמיליארד שקל שיוכל להוביל עודפי מי ים מותפלים לכנרת. בכך יפסק בישראל המרדף אחר הקו האדום והשחור והמדינה תוכל לנטר באופן תמידי את מצב המים בכינרת.

בשלב הראשון תתבצע הזרמה ראשונית לבחינת המערכות, כאשר ההחלטה האם להזרים עוד מים לכנרת כפופה לבחינת מצב המשקעים, צרכי משק המים והחלטות ממשלה עתידיות בדבר הזרמת מים נוספים לממלכת ירדן. על פי המסתמן ונכון לדצמבר 2022, בשנת 2023 לא נדרשת הפעלה קבועה של המערכת החדשה.

צילום: מקורות

המיזם נולד בעקבות הבצורת הקשה

הרעיון להזרים מי ים מותפלים צפונה, בכיוון ההפוך של תוואי המוביל הארצי, נולד לפני כמספר שנים ובעקבות רצף שנות בצורת (2013-2018) בהן כמות המשקעים הייתה נמוכה מהממוצע ומפלס הכנרת ירד בהתמדה ועד שהגיע ל"קו השחור", כלומר הרף ממנו הפסיקו לשאוב מים לטובת צרכי המשק (קרוב למינוס 215 מטר מתחת לגובה פני הים).

הפרויקט יצא לדרך כאמור לפני כארבע שנים, והתנהל תחת לוחות זמנים מאתגרים עם שיתופי פעולה מול מספר רב מאוד של גורמים. מעבר למורכבות ההנדסית, מקורות ורשות המים התמודדו עם סוגיית הזרמה קבועה של מים מותפלים לתוך מאגר מים טבעי, פרויקט שהפך את המיזם לאחד הייחודים בעולם מסוגו. במסגרת הפרויקט רשות המים ומקורות נעתרו גם לאתגר של שיקום הטבע, כך שבמקטע האחרון של הקו, מנחל צלמון ועד לכנרת, המים יוזרמו לערוץ הנחל במטרה לשחזר את הזרימה שנרשמה בו בשנים עברו. 

הכנרת

הכנרת צילום: Matanya Tausig/Flash90

"שמירה אקולוגית ושמירת הכינרת כנכס לאומי"

עידן גרינבאום יו"ר איגוד ערים כינרת, וראש מועצה אזורית עמק הירדן: "זהו יום חג, למדינת ישראל. אנו אנשי הכינרת, מברכים על מימוש החזון בהקמת מפעל המים החדש והמהפכני. הפרויקט, שמרגש את כולנו, יספק כמות ואיכות מים לאגם הלאומי, שמירה אקולוגית ושמירת הכינרת כנכס לאומי, תיירותי וסמל. עתה חובה עלינו להמשיך עם רשות המים, לפתח את נחל צלמון, הזורם והמשגשג, לטובת טיולים לציבור הרחב".