מסורת חדשה: ספרי תנ"ך היסטוריים בהשבעת הכנסת

תנ"ך נדיר בן 130 שנה ששרד את השואה ושימש את המשורר יצחק יחיאל קצנלסון, בזמן שלימד תנ"ך בסתר במחנה הריכוז - יהיה הראשון במסורת חדשה שיזם יו"ר הכנסת לוין, במסגרתה בטקסי ההשבעה יוקרא פרק תהלים מתוך ספר בעל חשיבות היסטורית

אלעד הומינר אלעד הומינר, חדשות כיפה 06/04/21 08:36 כד בניסן התשפא

מסורת חדשה: ספרי תנ"ך היסטוריים בהשבעת הכנסת
התנ"ך בן ה-130, צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מסורת חדשה במליאת הכנסת. יו"ר הכנסת היוצאת יריב לוין, יזם מסורת חדשה שתחל היום (ג') בטקס השבעת חברי הכנסת. לקראת ישיבת הפתיחה החגיגית של הכנסת ה-24, יוקרא לראשונה מזמור התהלים שלפני ההשבעה במליאה, מתוך ספר תנ"ך בעל חשיבות היסטורית. על פי חוק הכנסת, בסדר יומה של ישיבת כנסת חדשה והשבעת חברי הכנסת החדשים, מוקרא במליאה יחד עם הקטעים מתוך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, מזמור קכ"ב בתהלים.

לרגל הסמיכות בשנה זו של ההשבעה ליום הזיכרון לשואה ולגבורה שיחול ביום חמישי הקרוב, נבחר ספר תנ"ך מיוחד בן 130 שנה, ששימש את איש הספרות והמחנך, יצחק יחיאל קצנלסון ללימוד תנ"ך בקרב קבוצות במחנה הריכוז וויטל שבצרפת. ספר התנ"ך הושאל אל הכנסת לצורך הטקס מארכיון מוזיאון בית לוחמי הגטאות הקרוי על שמו של קצלנסון.

יו"ר הכנסת יריב לוין אמר: "מדובר במסורת חשובה שתסמל את הכבוד הראוי שאנו מייחדים לספר הספרים ולמקומו בחיינו כאומה, כמו גם לעוצמתם של אירועים משמעותיים בהיסטוריה המשותפת שלנו". הספר הושאל לכנסת לכבוד הטקס מארכיון מוזיאון בית לוחמי הגטאות הקרוי על שם קצנלסון.

יצחק יחיאל קצנלסון, משורר, סופר, מחזאי ומחנך, אשר בין היתר ייסד בלודז' בשנת 1912 את תאטרון "הבימה העברית" והקים שם רשת בתי ספר עבריים, כונה 'מקונן השואה' וידוע בשיריו 'חמש שנים על מיכאל', 'מה יפים הלילות בכנען'. במחנה הריכוז 'ויטל' בצרפת, גם במצבים הקשים והבלתי אנושיים, העביר קצלנסון ליושבי המחנה שיעורים בספר התנ"ך בן ה130 שנה, שהיה שייך לידידתו במחנה, רות אדלר שקיבלה את הספר מדודה עם הקדשה אישית, טרם גירושה מלונדון אל המחנה.

על גב ספר התנ"ך, מתנוססת חתימתם של הגרמנים המאשרים את "כשרותו" -geprft- =נבדק. את לימוד התנ"ך של קצלנסון במחנה ויטל, תיארה רות אדלר: "ירדנו לפארק שבמחנה ואז הוא הקריא לפנינו את חזון "העצמות היבשות". איזו קריאה הייתה זאת! וכך התפתחה ידידות עמוקה. כל יום בין  14.00 ל-15.00 היינו לומדים בחדרו תנ"ך".

קצנלסון היה ידוע בדעתו על התנגדות יהודית אקטיבית וגורש בהמשך למחנה ההשמדה בירקנאו, שם נספה יחד עם בנו. אך ספר התנ"ך שמתוכו יקריאו היום במליאת הכנסת, הגיע לארץ יחד עם עוד הרבה מכתביו של קצלנסון למוזיאון בית לוחמי הגטאות ב1944. ספר התנ"ך וכתביו של קצלנסון הגיעו אל המוזיאון ע"י רות אדלר ששרדה את השואה מחמת היותה נתינה בריטית ונכללה בקבוצת שבויים שהוחלפו בשבויים גרמניים, וכך זכתה לאישור חוקי לעלות ארצה.


(השבעת הכנסת ה-23 בשנה שעברה)