בני"ש ודוקטור

חשיפה ראשונה: ישיבת ההסדר בפתח תקווה פותחת מסלול המשלב לימודים בישיבה עם שירות צבאי כרופא.

חדשות כיפה אלעד רותם 12/05/08 00:00 ז באייר התשסח

בני"ש ודוקטור
crucially-cc-by-sa | צילום אילוסטרציה, צילום: crucially-cc-by-sa | צילום אילוסטרציה

מהיום חלומה של כל אם פולניה יכול להתגשם, גם אם בנה מתעקש ללכת ללמוד בישיבת הסדר. בעקבות מידע ראשוני שהגיע למייל האדום, נחשף לראשונה באתר כיפה מסלול חדש בשם "הסדר רפואנים", שנפתח בימים אלו בישיבת ההסדר בפתח תקווה.

המסלול שמיועד לתלמידים המעוניינים להיות רופאים ולשלב בתוך כך לימוד בישיבה, אושר כבר על ידי צה"ל, איגוד ישיבות ההסדר, אגף משאבי אנוש של צה"ל ומפקדת קצין רפואה ראשי.

ליווי צמוד של הישיבה

על פי התכנית אותה הציגו אנשי ישיבת ההסדר, יחל המסלול בשנת לימוד בישיבה, שנה בה יעברו התלמידים, במקביל הרגיל בישיבה, גם מכינת תגבור לפסיכומטרי ושיפור בגרויות על פי הצורך ובתאום עם הצבא, ולאחר מכן יערך רישום וקבלה לפקולטות לרפואה, על פי הקריטריונים של האוניברסיטאות.

התלמידים שיתקבלו ללימודים יעברו שבע שנות לימודי רפואה, שלאחריהן שירות חובה של 3 שנים בצה"ל כרופאים, ובנוסף שנה וחצי בקבע. במקביל, תלווה הישיבה בפ"ת את המסלול לאורך כל הדרך, כשבראש המסלול יעמוד ראש הישיבה, הרב יובל שרלו. כמו כן, הצבא אף הסכים לאפשר יציאה לחצי שנה לימוד בישיבה במסגרת חל"ת (חופשה ללא תשלום), זאת לאחר השנתיים הראשונות של השירות הרפואי בפועל.

מי שינשור מהמסלול עוד לפני תחילת הלימודים באוניברסיטה, או במהלך שלוש השנים הראשונות ללימודים, ישולב חזרה במסלול ההסדר. לאחר מכן במקרה של נשירה יעשה השירות במסגרת הרגילה של הצבא.

"שני גורמים מרכזיים עומדים מאחורי הרעיון לפתוח את הסלול הזה", אומר מיקי רוזנברג, מנכ"ל ישיבת ההסדר בפ"ת. "הנקודה הראשונה היא שבצבא, ובכלל בארץ, קיים מחסור מאוד גדול ברופאים. הצד השני של המטבע הוא שבוגרי ישיבות הסדר חושבים פעמיים האם להיכנס להיכנס להרפתקאה של לימודי רפואה, זאת מאחר ומסלול ההסדר פועל כך שהתלמידים יכולים להתחיל בלימודים אקדמאים רק בסיום חמש שנים במסלול. שני הדברים הללו דירבנו אותנו ליצור קשר עם אגף משאבי אנוש, חיל רפואה ואיגוד ישיבות ההסדר, ולפתוח מסלול שיהיה אטרקטיבי גם מצד לימוד התורה, גם בכך שהישיבה תלווה את התלמידים במסגרת הלימודים ולאחריהם, וגם כדי שניתן יהיה להתחיל את לימודי הרפואה לא רק כעבור חמש שנים מסיום שנות התיכון, דבר שיאפשר ליותר צעירים מהציבור הדתי לאומי גם להיות רופאים וגם ללמוד תורה".

במסגרת החשיבות שרואים בישיבה למסלול זה, ישנו תכנון מפורש שצוות הישיבה ילווה את התלמידים גם בתקופת הלימוד באוניברסיטה, וגם בתקופת הישרות בצבא. "כידוע, הרב שרלו, כמי שחבר בוועדת סל התרופות וכדומה, בהחלט מצוי ויש לו מהלכים בתחום היחס בין הרפואה לאתיקה וההלכה, גם במישור הלאומי", אומר רוזנברג, "כשכמובן שמעבר לכך הישיבה תנסה לסייע בגיבוש פתרונות לבעיות הלכתיות שעלולות לצוץ במסלול זה".

יש לציין כי רוזנברג עצמו שימש בעבר בתפקיד בכיר בחיל הרפואה, דבר שמן הסתם סייע לא מעט בתכנון מוצלח של המסלול. "אין לי כוונה להיכנס לצד התורני או ההלכתי של המסלול, אבל אני בהחלט אוכל לנסות להשפיע ולעזור בתחום מתוך היכרותי עם המערכת".

הסדר גם בים?

מסלול נוסף שכפי הנראה נבחן בימים אלו באיגוד ישיבות ההסדר, הינו מסלול הכולל שירות בחיל הים. כידוע, עד כה לא שירתו תלמידי ישיבות ההסדר בחיל הים, וכלל, נחשב החיל כבעל רוח חילונית, כשהאגדות אף מספרות על מצב כשרות ירוד במיוחד.

נראה כי לאחרונה פנו גורמים בחיל הים לאיגוד ישיבות ההסדר בבקשה לבחון את אפשרות שילוב תלמידי המסלול גם בחיל הים, ובאיגוד הרימו את הכפפה והחליטו לבחון את הנושא ברצינות.