התכנית הכלכלית עברה בכנסת בקריאה ראשונה

הצעות החוק שעוסקות בתכנית הכלכלית של משרד האוצר עברו בכנסת בקריאה ראשונה, והן יעברו לוועדת הכספים להכנה לקריאה שניה ושלישית. השר כ"ץ: "החוק הזה בא לתת רשת ביטחון כלכלית לכל מי שזקוק לו בעידן הקורונה"

חדשות כיפה חדשות כיפה 14/07/20 21:43 כב בתמוז התשפ

התכנית הכלכלית עברה בכנסת בקריאה ראשונה
נתניהו וישראל כץ, צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

מליאת הכנסת אישרה אחר הצהריים (ג') בקריאה ראשונה שני חוקים, שנועדו ליישם את התכנית הכלכלית של משרד האוצר, לסיוע למשק להתמודדות עם המשבר הכלכלי שנגרם כתוצאה מההתמודדות עם נגיף הקורונה. סיעת ש"ס איימה בתחילה שלא לתמוך בתכנית בהצבעה, לאחר שתכנית הסיוע לשכבות החלשות, שהציג שר הפנים דרעי, לא נכללה בתכנית, אך לאחר הבטחה מפורשת של שר האוצר כ"ץ להעברת מיליוני שקלים עבור התכנית - תמכה בתכנית.

נתניהו: "אני יודע שהתכנית הכלכלית לא שלמה"

שתי ההצעות אושרו ויועברו לוועדת הכספים להכנתן לקריאה שנייה ושלישית עוד הלילה, מתוך שאיפה שכבר מחר יעלו להצבעה במליאת הכנסת. 


(בוידאו: נתניהו דן עם מנהל רשות המסים ביישום תכנית הסיוע למשק)

בדברי ההסבר לחוק נאמר כי כדי לסייע למשק להתמודד עם המשבר שנוצר בשל התפשטות נגיף הקורונה, יצאה הממשלה בתכניות כלכליות נרחבות, להתמודדות עם המשבר בארבעה רבדים מרכזיים: מתן מענה מיידי למשרדי הממשלה, פריסת רשת ביטחון סוציאלית, הבטחת המשכיות עסקית והאצת המשק. לנוכח המשבר הבריאותי והכלכלי החמור, נדרשה הממשלה להוציא סכומים ניכרים הן לטובת מניעת התפשטות נגיף הקורונה וטיפול מיידי בחולים שנדבקו בו, והן לצורך סיוע משמעותי למשק כדי לאפשר לו לצלוח את המשבר האמור, באמצעות סיוע כלכלי לאזרחים ולעסקים.

שר האוצר ישראל כ"ץ אמר בדיון במליאה: "החוק הזה הוא אחד החוקים החשובים ביותר שחוקק בכלל ובוודאי בתקופה הזו. החוק הזה בא לתת רשת ביטחון כלכלית לכל מי שזקוק לו בעידן הקורונה. קודם כל לשכירים החוק מבטיח שכל מי שלא יתאפשר לו לעבוד בתקופה הזו, הוא יקבל רשת ביטחון במשך שנה באמצעות דמי אבטלה משופרים. במכלול הצעדים האלה אנחנו מושיטים יד לכל הציבור ומפגינים סולידריות וערבות הדדית שמתבקשים בתקופה הקשה הזו. הקצנו סכומים גבוהים ביותר על מנת לוודא שכל שכיר, עצמאי ועסק יקבלו את הסיוע כדי לעבור את התקופה הקשה שאנחנו נמצאים בפניה".

באופוזיציה תקפו את התכנית, אך לא הצביעו נגדה אלא לא השתתפו בהצבעה. ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) אמר בדיון כי "מכניסים פה משהו שלכאורה נראה נהדר אבל מדובר ברעל, ומדובר באירוע שכמו שעושים אותו יפגע בצמיחה במשק, ויפגע בסוף בעובדים, בשכירים, בעצמאיים ובבעלי העסקים. זה החלק התוכנית של החל"ת שהייתה נכונה לשעתה. ברגע הראשון שהמגפה תפסה אותנו, היינו צריכים להגיב מהר והתגובה הראשונית הוציאה את האנשים לחל"ת. התכנית הזו תפגע בשוק אם עושים אותה לאורך זמן וצריך להפוך אותה או לחל"ת גמיש או לחילופין למענק שניתן לעסקים ובלבד שמשאירים את העובדים".

ח"כ עודד פורר בדיון במליאה

ח"כ עודד פורר בדיון במליאהצילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הוסיף: "אני אצביע בעד התיקון הזה, אם כי אני חלוק לחלוטין על הליכי קבלת ההחלטות, על האופן בו מעבירים בכנסת עשרות מיליארדי שקלים ללא פיקוח ובקרה, לצד סעיפי תקציב שונים וחשובים שנשארים מיותמים. אנחנו נדרשים לתקן את חוק הגדלת הגירעון בפעם השלישית. אם היה תקציב מדינה היינו נמנעים מכך ומייצרים ודאות רבה יותר למשרדי הממשלה והמשק. יתרה מכך התיקונים הדחופים של החוק הזה נולדים כתוצאה מהעדר תכנית כוללת למשבר הכלכלי בו אנו מצויים".

פרטי הצעות החוק של התכנית הכלכלית

הצעת החוק כוללת את הצעדים השונים שנכללים בתכנית הכלכלית הנוספת כמפורט להלן:

1. זכאות לדמי אבטלה - הענקת מענה סוציאלי לעובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום או שפוטרו בתקופת משבר הקורונה, באמצעות הארכת הזכאות לדמי אבטלה לכל הזכאים עד חודש יוני 2021.

2. מענק הסתגלות לבני 67 ומעלה - הענקת מענה סוציאלי לקבוצת אוכלוסייה זו שנפלטה משוק העבודה באופן פתאומי, באמצעות המשך קבלת מענקי הסתגלות עד תום שנת 2020.

3. סיוע לעצמאים - מתן מענק של עד 15,000 שקלים חדשים, אחת לחודשיים, לעצמאים אשר נפגעו כתוצאה מההתמודדות עם משבר הקורונה, כרשת ביטחון סוציאלית אישית נוסף על הסיוע שניתן לעסק, עד חודש יוני 2021.

4. סיוע לעסקים - הארכת מנגנון החזר הוצאות קבועות לעסקים אשר נפגעו ב־ 40 אחוז או יותר מהמחזור החודשי שלהם, והגדלת המענק המרבי ל חמש מאות אלף שקלים חדשים לפעימה, וכן הוספת זכאות לעסקים בעלי מחזור של עד 100 מיליון שקלים חדשים שיעמדו בתנאים שנקבעו.

5. הארכת האפשרות לחיילים משוחררים להשתמש בכספי הפיקדון האישי שלהם לכל מטרה, והגדלת הסכומים שבהם יוכל לעשות שימוש.

6. מתן אפשרות למי שצברו כספים בקרנות השתלמות למשוך אותם גם לפני שחלפה התקופה הנדרשת מיום הפקדתם לראשונה, בלי שיחול עליהם מיסוי עודף, בתנאי שלא יעלו על סכום של 10,500 שקלים חדשים, כדי לאפשר להם מיצוי של מקורותיהם הכלכליים.

7. הגדלת ההוצאה התקציבית - הגדלת ההוצאה הממשלתית בשנים 2020 ו־2021 כדי לממן את הצעדים המוצעים לעיל, שנועדו לתת מענה למשק ולאפשר לו לצלוח את ההתמודדות עם משבר הקורונה, ואולם הגידול לא יהיה חלק מחישוב מגבלת ההוצאה לשנים הבאות, מכיוון שמדובר בהוצאות שצפויות להיות חד–פעמיות.