מעלעל

מי שכח שהרב יובל שרלו הוא רב, מי המתחרה החדש (והמוצלח) של מצב הרוח, מה דף הבית של הרב ישראל רוזן ולמה אף אחד לא מפקח על תכני העלונים שנכנסים אלינו הביתה? סיכום עלוני השבת

חדשות כיפה נדב רט 23/12/12 17:21 י בטבת התשעג

מעלעל

עלוני השבת היו מלאים, באופן טבעי, בפוליטיקה לרוב - הן בעמודי הפרסום והן בעמודי התוכן. בדרך-כלל העיסוק הפוליטי היה די בנאלי. קרבות קלים בין הליכוד לבית היהודי, קרבות חזיתיים יותר בין הבית היהודי לעוצמה לישראל. לא משהו שלא היינו צופים מראש.

ובכל זאת, הפתעת השבוע הגיעה דווקא מהעלון ארץ ישראל שלנו, שנוקט בדר"כ בקו ימני-ניצי, ואוהב לתקוף כל מי שלא מיישר איתו קו.

בעלון השבוע כעמוד וחצי לעידוד ההצבעה לבית היהודי וזאת בשביל להכניס לכנסת את המועמד מספר 13 ברשימה - ר' הלל הורוביץ מחברון. אם גם אנשי ארץ ישראל שלנו מחב"ד מצטרפים לתמיכה בבית היהודי - אזי כנראה שמשהו חדש וחוצה מגזרים באמת קורה.

שביעין חביבין

העיתון 'שביעי' מחולק בבתי הכנסת לאחרונה, אחת לשבועיים, ומהוה מעין מתחרה למצב הרוח בכך שהוא לא מתיימר להיות עלון פרשת-שבוע כי אם עיתונות מגזרית לכל דבר ועניין.

בעלון תכנים רבים. חלקם מטבע הדברים נראים כמייחצנים אירועים ותכנם שונים, אך את דפי העיתון ממלאים בעיקר תכנים מקוריים רבים שנכתבו במיוחד על ידי כתבי המערכת, וביניהם מצאנו כתבות משפטיות, כתבה העוסקת בתורה בפייסבוק, ראיון פוליטי עם הרב אלי בן דהן, סקירה על NRG יהדות המתחדש ועוד.

אין ספק שמגיעות על העבודה העיתונאית היפה הזו מחמאות רבות, אך את הצל"ש אנחנו רוצים למקד דווקא בהבאת הדברים של הרב ישראל רוזן בראיון איתו כפי שהם, ללא שום הבהרות, התנצלויות והתחמקויות.

בראיון סיפר הרב רוזן כי-ynet הוא דף הבית שלו, הוא מסר את מספר הטלפון הנייד האישי שלו לכל הקוראים, וסיפר כי בן גוריון הוא הפוליטיקאי המוערך עליו ביותר, אך עיקר ההפתעה היתה מבחינתנו בתשובתו לשאלה 'איזה עלוני שבת אתה קורא?':

"רק 'שבת בשבתו'. אכן, אני מקבץ עלונים נוספים לטובת רעייתי שזמנה רב יותר משלי, כמו: מעט מן האור, שיחת השבוע, מעייני הישועה, ראש יהודי, ובאהבה ובאמונה. העלונים שהם בחזקת עיתונות גרידא, כמו 'שביעי' שבידכם אינם נצרכים על-ידינו. חבל שהם מופצים ומציפים את היכלי התפילה".

מה אספר לילד?

לפני כשבועיים עסקנו בפינה זו במסר לא חינוכי שהופיע באחת מפינות 'גילוי דעת' ובו אמא סיפרה כיצד התחמקה מלדון עם ביתה בסוגיית כיצד מגיעים ילדים לעולם. השבת הגיע תיקון מסוים כשד"ר אתי רוזנטל העלתה את נושא 'מה אספר לילד' בצורה שקולה ורצינית על סדר היום.

בפינתה הסבירה כי אנחנו צריכים לזכור שילדינו נחשפים למגוון מסרים לא רק כשאנחנו מדברים איתם אלא גם בצפייתם בדף הבית שלנו באינטרנט, ובמקרים מחרידים אודותם הם שומעים בכלי התקשורת השונים. חשוב מאד, במקרים הללו, לא להשאיר את הילד לבד לעכל את המידע הזה אלא לשוחח איתו בנושא ולספק לו את כל המידע הרלוונטי.

אגב, חשוב לשים לב שבהקשר הזה גם עלוני השבת הם כלי תקשורת לכל דבר ועניין. מי שרוצה שילדיו לא יכירו את המושגים נטיות הפוכות, שמירת הברית או סתם שלא ייחשפו לביקורת טלוויזיה כללית צריך לחשוב היטב באיזה גיל הוא נותן לילדיו להיחשף לעלוני השבת, וכיצד הוא מדבר איתם גם על התכנים הללו.

פולמוס כשרות סמוי

רבני בית הלל עסקו לפני שבועיים בנושא בעיות כשרות באכילה אצל משפחה חילונית. תשובתם עסקה הן בחלק ההלכתי והן בחלק המחשבתי שעומד בבסיס הדברים. תגובות ישירות לדברים נכתבו במספר מקומות אך מסתבר כי הפולמוס טרם הסתיים.

השבת התייחס הרב אבינר בשער האחורי של באהבה ובאמונה לשאלת ההתארחות אצל משפחה שאוכלת הכשרים שונים משלי, והרב אורי סדן עסק בסוגיה בעמוד הראשון של 'עולם קטן'. שני הכותבים לא התייחסו ישירות לפסיקות 'בית הלל', אך כמדומני שהפסקה הבאה (מדבריו של הרב סדן) ברורה דיה: "אחדות ושלום בעם ישראל הם דבר חשובים עד מאד (הטעות במקור נ.ר) ו"גדול השלום". אולם אחדות ושלום אין פירושם ויתור מראש על עקרונות. שלום אינו אחידות מדומה..."

בזכוכית מגדלת

  • עמיעד טאוב סיים את הטור השבועי שלו ב'מצב הרוח' בתפילה לזכות למערכת בחירות שתהיה מושתתת על תפילת ר' אללימלך מליז'נסק: תן בליבנו שנראה כל אחד מעלת חברינו ולא חסרונם", וקרא לקמפיינים פוזיטיביים בלבד, ללא התנגחויות ביריבים. אנחנו מצטרפים לקריאה החיובית הזו, ומוסיפים לה הצעה קטנה לעמיעד: אולי כדאי להפוך גם את שם המדור "עמיעד מצוברח" לשם קצת יותר פוזיטיבי? רק טוב יכול לצאת מזה!

  • מי שאכן הרבה בעין טובה על הציבור הוא הרב יוני לביא אשר הקדיש טור שלם לשבח את הציבור הדתי-לאומי שהינו הציבור הערכי ביותר במדינה, שנשותיו הן סופר-וומן ושהנוער שלו עסוק בערכים ולא רק בבילויים. נראה שלדברים הללו יש מקום מיוחד דווקא על רקע פולמוס ההצבעה בבחירות למפלגה מגזרית או כללית.

  • בעלון 'שבתון' הושמט תוארו של הכותב המתמיד, הרב יובל שרלו, אשר נקרא שם רק 'יובל שרלו'. יש בהשמטה הזו טעם לפגם, ואנו מקווים כי תתוקן במהרה.