קצת אור על העור

תינוקות מבלים כ- 20,000 שעות בחייהם כשהם עטופים בחיתולים. כיצד נגן על עור התינוק?

חדשות כיפה פמפרס, יחסי ציבור 17/01/12 14:32 כב בטבת התשעב

קצת אור על העור
יחצ, צילום: יחצ

מרגע היוולדו של התינוק, מתפקד עורו כאיבר החישה המרכזי שלו. בניגוד ל"חיישנים" אחרים בגופו, שעוד צריכים להתפתח, עם הגיל, העור מפותח ומתפקד כבר מהרגע הראשון. העור מגן על התינוק ובאמצעותו נוצר המגע הראשוני של הרך הנולד עם העולם.

לצד זה, משמש עורו של התינוק כחסם וכאמצעי הגנה חשוב. העור מווסת את טמפרטורות הגוף, תומך בנשימה, מגן על הגוף מפני השפעות מזיקות של קרינה אולטרא סגולה, מחום וקור וכן מפני חומרים עמם בא הגוף במגע היומיומי. לכן גם מובנת החשיבות הרבה לה צריך לייחס לשמירה על בריאותו.

את חשיבות זו הבינו בחברת פמפרס. העובדה שתינוק ישראלי כמו כל תינוק בעולם "מבלה" כ- 20,000 שעות בחייו בממוצע, כשהוא עטוף בחיתול מעלה את החשיבות של שימוש בחיתול המסייע בשמירה על עורו הרגיש.

לכן יצרו מומחי פמפרס את החיתול החדש והמתקדם בתחום הגנת עור התינוק - פמפרס פרימיום. החיתולים החדשים, מעניקים לעור התינוק הגנה של "5 כוכבים", באמצעות 5 תכונות ייחודיות: טכנולוגיית ה- Dry Max - השומרת על החיתול דק ויבש, רשת ייחודית לספיגת יציאות רכות, צדדים נמתחים, חומרים נושמים ומעטפת חיצונית רכה.

לרגל השקת החיתול, שוחחנו עם ד"ר הדס אבני, מומחית ברפואת ילדים וספורט ויועצת למותג פמפרס, על הנושא החשוב של הגנת עור התינוק.

ד"ר אבני, ספרי לנו קצת במה את עוסקת
אני מומחית ברפואת ילדים, מנהלת מרפאה של הפרעות אכילה בגיל הרך, ספורט לגיל הרך, ואמא ל-3.

במה עור התינוק הוא רגיש או שונה מעור של אדם מבוגר?
עור התינוק דורש תנאים מסוימים שהם שונים מזה של מבוגר, בעיקר בגלל ההבדל במבנה העור, רגישות גבוהה יותר לשינויים חיצוניים כימיים או מכניים. מה שעשוי לא להשפיע על עור מבוגר עשוי לגרום לגירוי אצל תינוק. רטיבות, חיכוך, טמפרטורה. מעבר לזה, יש גם מרכיב תחושתי ששונה בין אנשים שונים, ולכן גם בכל גיל נמצא ילדים עם רגישויות שונות. העור גם רגיש יותר למגע או לתחושה- רוב הילדים מרגישים דברים בצורה יותר אינטסיבית מאשר מבוגר. נהוג לחשוב שהעור של התינוק הוא דק יותר, אבל למעשה, הוא חדיר יותר. ריקמת החיבור שם מאפשרת מעבר יותר גדול דרכו- לשני הכיוונים. לכן, החלק של העור המקיף את כל שטח הגוף- הוא איבר שעשוי לספוג חומרים שלא היינו רוצים שהוא יספוג.

מהם הטיפים שאת נותנת בקליניקה להורים כדי לשמור על עור התינוק? איזה טיפים ספציפיים לעור התינוק באיזור החיתול?
למשל, בניגוד לדעה הרווחת שצריך לסבן היטב את עור התינוק אנחנו יודעים ששימוש בפחות סבון הוא יותר משמעותי. צריך לשטוף משמעותית הוא איזור החלציים. אמבטיות ארוכות מדי עשויות לגרום ליובש של העור. באופן כללי אפשר להשתמש במרכיבים שומניים במים.
ספציפית לאיזור החיתול ההמלצה היא כמה שיותר להשתמש במים וסבון ופחות מגבונים. גם מגבונים שהם היפו-אלרגניים יש בהם דטרגנטים. בודאי בעור פצוע.
כמו כן, יש לדאוג להחלפה של החיתול בתדירות מספקת כך שלא יווצרו תנאים שעלולים לגרום לגירוי יתר בעור.
להוסיף כחוצץ קרם הגנה אשר במידה ויש הפרשות חומציות וחזקות יותר לא יפגעו בעור, עד החלפת החיתול. נתון חשוב נוסף, הוא הצורך לדאוג שהחיתול יתאים לגודלו של הילד, בעיקר בקצוות.

מה הסיבות השכיחות לתפרחת חיתולים?
זהו שם מטעה: הסיבה היא ברוב המקרים לא החיתול אלא הדלקת של העור כתוצאה ממגע עם חומרים שמפרישים בין היתר אמוניה.

האם את נתקלת בקליניקה בעניין באופן שכיח?
תופעה שכיחה מאוד. אחת מהתופעות השכיחות ביותר בילדים בריאים. לתופעה הזו יש מגוון של גורמים: שינויי כלכלה בין חלב אם לפורמולה, בין חלבים להוספת מזונות משלימים. כתוצאה משינוי בהרכב הצואה והשתן.

מהי תדירות ההחלפה הרצויה?
כמה שיותר קרוב להפרשת הצואה. גם בפיפי כל שעתיים שלוש להחליף את החיתול, ככל שהגיל גדל תדירות הפרשות קטנה- בדר"כ בקורלציה למספר ההאכלות במהלך היום.

ההורים שלנו חיתלו אותנו בחיתולים רב פעמיים. חיתול חד פעמי- יכול להפחית דלקתיות בעור לעומת רב פעמי?
בוודאי. הם מפחיתים את הדלקתיות בעור ב-50% עד 80% אחוז בגלל המרחק שנוצר בין הרטיבות והעור.

יש משמעות להבדלים השונים בין החיתולים?
אני חושבת שהורים צריכים לוודא שחיתול יענה על התנאים הדרושים לשמירה על עור התינוק ויהיה איכותי. תכונות חשובות לחיתול הן לאפשר כמה שפחות חזרה של נוזלים לעור התינוק וספיגה מהירה של הנוזלים בלי חזרה של הנוזלים לעור.