האחריות לטיפול בהורים מזדקנים - חייבת להיות שוויונית

היא באה לשוחח איתי במסגרת הליווי המשפטי שאני נותנת למשפחה, ושיתפה אותי כמה קשה לה לראות את ההורים מזדקנים הזקוקים לעזרה, בעודה נקרעת בין תחושת האחריות שהיא חשה כלפיהם מצד אחד, ומאידך, המחוייבות למשפחה הצעירה שלה

חדשות כיפה מירית הופמן 04/06/20 16:06 יב בסיון התשפ

האחריות לטיפול בהורים מזדקנים - חייבת להיות שוויונית
צילום: shutterstock

אמא של אורית עברה אירוע מוחי לפני שתים עשרה שנה, ומאז, היא רתוקה לכיסא גלגלים, וזקוקה לעזרה מלאה בפעולות היומיומיות. יש לה מטפלת שמגיעה כל יום לביתה מטעם ביטוח לאומי אבל אורית מאד מעורבת בטיפול היומיומי. כל יום בדרך הביתה מהעבודה, היא "קופצת" להוריה לשוחח עימם לשאול לשלומם ולוודא "שהכל בסדר". אורית גם אחראית לרכוש את התרופות להוריה ואף דואגת למשלוח של מצרכי אוכל לביתם בכל שבוע. חשוב לציין שאורית היא הבכורה מבין שני אחים, ויש לה משפחה משלה עם ארבעה קטנטנים בגילאים של שנתיים ועד שמונה. 

היא באה לשוחח איתי במסגרת הליווי המשפטי שאני נותנת למשפחה, ומכוון שאני מלווה אותם כבר הרבה שנים, השיחה זלגה גם לפסים אישיים. ככה מצאתי אותה מזילה דמעה, ומספרת לי כמה קשה לה לראות את ההורים מזדקנים וצריכים עזרה, וכמה היא נקרעת בין תחושת האחריות שהיא חשה כלפיהם מצד אחד, ומאידך, המחויבות למשפחה הצעירה שלה.

"את יודעת, בין העבודה, והדאגה להורים, יש ימים שאני בקושי מספיקה לראות את הקטנים שלי לפני שהם הולכים לישון, וזה ממלא בי עצב ופספוס כי יוצא שהסיוע שלי להורים בא על חשבון הזמן שלי עם הילדים שלי. מצד שני איך אפשר להתנהג אחרת, ההורים שלי צריכים אותי!"  

"מה לגבי אחיך, אולי הוא יכול לעזור קצת יותר", שאלתי אותה.

"אחי מקסים והכל אבל עזבי, הוא לא מבין את ההורים שלי ומחובר אליהם פחות. חוץ מזה הוא גר בכלל בעיר אחרת", היא ענתה.

"אורית, את לא יכולה לעשות הכל לבד את לא תצליחי לעמוד בזה לאורך זמן. את צריכה עזרה, תתקשרי לאח שלך ושוחחי איתו".

הקשר הבין-דורי בתוך המשפחה עמוס וטעון רגשית ומאופיין בדרישות, בציפיות ובתחושה של מחויבות ואחריות הדדית לסיפוק צרכים ואינו תמיד מובן מאליו. ככל שעוצמת ההתקשרות בין הורים לבנים, לאורך רצף החיים, חזקה יותר, כך ירגישו הילדים רצון עז יותר לסייע להוריהם בעת זקנתם.

מערכת היחסים בין אחים מעוגנת ברצף התקשורת ביניהם לאורך מעגל החיים וההיסטוריה המשפחתית. ככל שהאחים מתבגרים ומקימים משפחות משלהם, נחלשת עוצמת הקשר ותדירותו, והיא מתקיימת בעיקר בעת אירועים מיוחדים. לקראת אמצע החיים מתחזק הקשר עם התחדשות הקשר עם ההורים המזדקנים. 

משימת הטיפול בהורה מחייבת חלוקת תפקידים, שלאו דווקא משקפת את דפוסי הקשר המוקדמים. מחלוקות בנושא חלוקת האחריות עלולות לגרום לקרע במערכת יחסים בין אחאים, שהייתה טובה בעבר ולחלופין, מערכת יחסים עכורה עשויה להשתפר עקב שיתוף פעולה למען מטרה משותפת.

תקשורת טובה במשפחה ובייחוד במשפחה רב דורית (מצב שהפך לנפוץ יותר עקב העלייה בתוחלת החיים) מהווה המפתח לצליחתה במעברים ובשינויים שהיא עוברת עם השנים. זה מחייב גמישות מחשבתית, ולעיתים שינויים בציפיות הדדיות.

 

ומה קרה בסוף עם אורית ומשפחתה אתם שואלים?

אורית לבסוף השתכנעה לשוחח עם אחיה. ולאחר שהוא הבין את הצורך בעזרה, הפתיע אותה בכך שהציע להגיע פעמיים בשבוע לבקר את ההורים ולסייע בכל מה שצריך. ככה לאורית התפנה יותר זמן להיות עם המשפחה הגרעינית שלה. היא הרגישה שהיא מצליחה לתמרן את הזמן שלה בצורה יותר טובה ואפילו הקשר בינה לאחיה התחזק. אשמח לשמוע מכם איזה אתגרים אתם עוברים במשפחה הבין דורית שלכם.

 

 

מירית הופמן - עו"ד לתכנון בין דורי וליווי משפטי ואישי לגיל השלישי