אמונה בחכמים.

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 23/02/10 20:33 ט באדר התשע

שאלה

לרב השלום והברכה ותודה על הקדשת הזמן למתן תשובה!

אני כותב את הדברים בלב כואב וצר לי אם הם נראים כמתלהמים, אין זאת כי אם בהשפעת הצער הנלווה לכתיבתם והרצון להבהיר את הדברים באופן מחודד.

פרשיית הרב מוטי (מרדכי) אלון הכניסה אותי כמו את כולם להלם. היא הובילה אותי לחשוב על נושא האמונה בהנהגת חכמים.

נוהגים לומר שאין חידוש בפרשייה, כיוון שהיא פשוט הזכירה לנו את מה שכבר ידענו, והוא-שגם הרב הגדול ביותר הוא בן-אדם אחרי הכל, ובן-אדם חוטא.

אבל הפרשייה הזו היא הרבה יותר מזה. לפחות עבורי.

היא זורקת אותי לשאלות שקשה לי לשאול. לשאלות שמאיימות למוטט עולם שלם שלתוכו נולדתי ושבתוכו גדלתי כל חיי:

"האדם יראה לעיניים וה' יראה ללבב".

עד כמה אנחנו באמת יכולים להכיר את הרב שלנו?

מי ערב לכך שהרב שלנו איננו מתחזה?

פעם המתחזה יכול להסתיר מעייני הציבור את הנטיות המיניות שלו ואת המעשים אותם הוא מבצע עם נערים (ואני מזדעזע כשאני כותב את הביקרות הזו כלפי גדול בתורה, אך מבסס את הדברים על הצהרות של חברי פורום 'תקנה'), ופעם המתחזה יכול להסתיר מעייני הקהל את כל אישיותו, מחשבותיו והשקפותיו.

איני מעורה מספיק בדברים כדי לדעת כיצד נעשית ההסמכה לרבנות, אך באופן גס אני יודע שאדם שמעוניין להתמנות לרב צריך להיות בעל ידע גדול בתורה ובהלכה, וכמו כן אדם שנוהג באמת ובצדק ושהתורה היא נר לרגליו.

אך אי אפשר להתעלם מהעובדה שגם *אפיקוס גמור* יכול להיות בקיא עצום ולהקרין אמונה בה', אם הוא רק שחקן מספיק טוב.

הדוגמא הראשונה שעולה לי היא המקרה של 'אחר'.

נניח שאלישע בן אבויה לא היה פורש. נניח שהוא היה מאבד את אמונתו בה' ומחליט להסתיר זאת- הוא היה מעדיף להמשיך לחיות את חייו ולא להרוס את חיי משפחתו ואת כל מה שבנה במהלך חייו, וזאת על אף שאם ייעשה זאת הוא יחיה בשקר.

מה אז? היה ניצב לו אחד מגדולי מנהיגי העם (תנא!) כשהוא אפיקורס גמור!

ומי היה יודע זאת? רק הקב"ה!

האם הדבר לא היה פוגם בהדרכות אותן היה מורה לתלמידיו? בפסקי ההלכה שלו?

בוודאי שזה היה פוגע!

ומי ערב לכך שבין הרבנים הגדולים כיום, המנהיגים את העם שלנו לא נמנה אפיקורס?! 'אחר' שבוחר שלא להסגיר את איבוד אמונתו?!

יותר מזה, מניין לנו שאין בין גדולי הדור אדם שמעולם לא האמין בה' ושאפתנות לגדולה / רצון לנקמה כלשהי הם שהובילו אותו לחתור

תשובה

שלום וברכה.
אכן, הנושא שהעלית הוא נושא מאוד כאוב וקשה לציבור ה"דתי - לאומי" ולכלל עם ישראל באשר הוא. זאת סוגיה שמעלה הרבה מאוד שאלות, בין אם הדברים שנאמרו על הרב נכונים, ר"ל, ובין אם לאו. אין ספק כי התשובות לשאלות קשות אלו הן לא פשוטות וצריך כתפיים מאוד רחבות כדי לענות עליהן.
באוירה פורימית אכתוב כי כמו שאני השקעתי כחצי שעה כדי לקרוא את שאלתך, כך תעשה אתה: אמליץ לך מאוד לצפות בשיחה של הרב יהושע ויצמן (כחצי שעה...) שדיבר בנושא ולמען האמת, הוא עונה לשאלותיך, ואפילו מתייחס ל"אחר". הדברים אינם פשוטים אך אכן מעמידים אותנו כ"תלמידים של" במקום של ביקורת בונה כלפי הרבנים שמהם אנו יונקים את תורתנו הקדושה.
צפייה נעימה.