אזכרה 11 חודש | סיום שנת אבל

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/01/21 20:21 ה בשבט התשפא

שאלה

היי,

אבא שלי נפטר בתאריך לועזי 30 באוקטובר 2016 ,

שזה בעברי כ"ט בתשרי התשע"ז.

הבנתי שאחרי 11 חודש עולים לבית העלמין .

רציתי לדעת באיזה תאריך בדיוק קמים משנת האבל ?

האם אחרי ה 11 ? או רק אחרי 12 חודשים ?

באיזה תאריך זה יוצא?

תשובה

לשואלת שלום

מצער לשמוע. ברוך דיין האמת. שלא תדעו עוד צער. אמן.

אכן אדם שנפטר בתאריך 30 באוקטובר אחרי שקיעה, תאריך פטירתו העברי הוא כפי שכתבת כ"ט בתשרי.

א. אחד עשר חודש: למנהג האשכנזים תאריך זה מציין רק את גמר אמירת הקדיש. במקרה שלכם: כ"ט באלול תשע"ז. והיום ביהדות מתחיל מן הלילה.

למנהג יוצאי ספרד מפסיקים ביום זה לומר קדיש במשך שבוע, ולאחריו ממשיכים עד סיום שנת האבל. למנהג מרוקו אין אומרים כל החודש עד יום השנה.

בספרי הקבלה נקשרה ליום סיום אחד עשר חודש משמעות מיוחדת, וכך כותב רבינו יוסף חיים: "סוף י"א חודש קורין אותו שנת החְסֵירה, ומחלקים בו מאכל ומעות למנוחת הנפטר כאילו היום נגמר תיקונו ומשפטו, ואינו (שייך) לרשעים שנידונין י"ב חודש שלמים". מכיוון שדין רשעים בגיהנם הוא י"ב חודש, מציינים יום זה שאין עליו דין של גיהנום, בסעודה.

כדעה זו נוהגים הספרדים, העושים אזכרה וסעודה בסיום אחד עשר חודשי אבלות. וכך מנהג יוצאי צפון אפריקה שאזכרת 11 חודש היא אזכרה חשובה ועיקרית, מפני שבה אנו מצהירים שהנפטר הוא מהמזומנים לחיי עולם הבא והגיע למקומו הראוי לו בגן העדן. לעומתה, האזכרה בסיום שנת האבל היא משפחתית מצומצמת.

(מקורות: הגהת רמ"א יורה דעה סימן שעו סעיף ד | מנחת יצחק חלק ט סימן מב | נתיבות המערב אות קלו – קלז | שו"ת רב פעלים ג יורה דעה סימן לב)

ב. שנת האבל (ומנהגי אבלות) מסתיימת בתאריך כ"ט בתשרי תשע"ח. שנה בדיוק לאחר תאריך הפטירה.

במידה ותאריך הקבורה שונה מתאריך הפטירה, סיום האבלות בשנה הראשונה היא לפי תאריך הקבורה. האזכרה מדי שנה בתאריך הפטירה.

(מקורות: ילקוט כהונה חלק יורה דעה הלכות קדיש ואזכרה סעיף ב)

מן השמיים תנוחמו.