פיקוח נפש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/10/19 22:24 יג בתשרי התשפ

שאלה

היום למדתי שיש נוהגים שלא לשחוט אווז בטבת ושבט מפני שקבלה היא שיש שעה אחת בה ימותו אם לא יאכלו מהלב איזה עוד דברים אני צריך להיזהר בהן שלא לבוא לידי פיקוח נפש? בתודה מראש אם אני עדיין חי

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אכן, זו הלכה בשולחן ערוך, הלכות שחיטה, יורה דעה, סימן יא 'באיזה זמן שוחטין. ודין השוחט בתוך המים'; סעיף ד'

ב- 'הגה: מקצת שוחטין נזהרין שלא לשחוט שום אווז בטבת ושבט אם לא שאוכלין מלבה, משום שקבלה היא שיש שעה אחת באותן חודשים: אם שוחט בה אווז – ימות השוחט אם לא אוכל ממנה. ונוהגין לאכול מן הלב (תשב"ץ בשם רבי יהודה חסיד)'.

בתשובה לשאלה שלך: שוחט חייב להכיר היטב את כל החוקים והכללים של השוחטים, שלא להסתכן. זה נכון לכל אדם בכל תעסוקה, חובתו לדעת היטב את חוקי המקצוע - אם הוא עוסק במלאכה מבלי ללמוד היטב את כל החוקים הנוגעים אליה, הוא מסתכן מאוד:

נהג אמבולנס צריך לדעת מתי בדיוק מותר לו לעבור על חוקי התנועה כדי לפנות במהירות את הנפגעים, שלא להסתבך בתאונה.

מורה צריך לדעת כיצד עליו לנהוג עם תלמידיו בטיול, לא לקחת אותם למקומות שיינזקו בהם (נחל צופית...)

גננת צריכה לדעת כיצד לנהוג עם ילד שיש לו אלרגיה, לא לגרום נזק לילד.

עורך דין צריך לדעת כיצד לנהוג עם לקוח עבריין, לא להסתבך בסיוע לעבריין.

מהנדס צריך לדעת היטב את חוקי הבניה, לא להסתבך כשמבנה שלו מתמוטט.

בשמחה שאתה עדיין חי