פיקוח נפש דוחה שבת - תמיד? ולמה בעצם?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 30/05/20 22:57 ז בסיון התשפ

שאלה

שלום הרב.

לפני כמה זמן אחותי הקטנה התעלפה בשבת והזמינו לה אמבולנס. הבנתי שזה מותר מכיוון שפיקוח נפש דוחה שבת, אך רציתי להבין מה הוא העניין של פיקוח נפש דוחה שבת? האם יש מצב בו פיקוח נפש אינו דוחה שבת? מהן המקורות לכך? אשמח אם תסביר לי.

תשובה

שלום לך נעמי היקרה.

כתוב בתורה ביחס למצוותיה 'אשר יעשה אותם האדם וחי בהם'. חז"ל דרשו מכך - שהאדם צריך 'לחיות' בזכות המצוות ולא שהמצוות תגרומנה לו למוות חס ושלום. על כן קבעו חז"ל שפיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה, כלומר, במצב של סכנה מותר לעבור על כל העבירות שבתורה כדי להנצל. לא רק זה, אלא אפילו מצב של ספק סכנה - כמו במצב של אחותך, שיתכן מאד שגם אם לא היו מזמינים לה אמבולנס היא היתה נשארת בחיים - חייבים לחלל שבת.

לכלל הזה יש שלשה חריגים - עבודה זרה, גילוי עריות ורצח. אין היתר לעשות עבירות אלו כדי להינצל, ואם אומרים לאדם - או שתהרוג מישהו או שנהרוג אותך, אז אסור לו להרוג אדם אחר כדי להינצל.

הנושא הזה מאד ארוך ומאד משמעותי. אם תרצי לשאול או לברר עוד - בשמחה.

בהצלחה רבה,

טוביה