נזקי שכנים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/10/18 22:10 ט בחשון התשעט

שאלה

שלום רב,

אני דייר בבניין משותף, יש לי תוספת בנייה שיוצאת מהבניין ונמצאת רק בשימוש שלי. הגג שלה נמצא מול החלון של השכן שמעלי.

השכן עשה יציאה לגג (בלא היתרים), ובשיפוץ הוא פגע באיטום של הגג שלי (הדבר התגלה במהלך הגשם).

הטענה שלו היא שמכיוון שהאיטום שלי היה מחובר לקיר החיצוני של הבית שלו, הרי זהו רכושו ומותר לו לעשות בו כרצונו והוא לא צריך לשלם על תיקון האיטום.

(חשוב לציין - בחורף הקודם היו בעיות איטום, ובעקבותיהם בוצע תיקון לאיטום של הגג כך שבוודאי הנזק נגרם ממעשה השיפוץ שלו).

1. מה הדין של קיר חיצוני של בית משותף?

2. האם עליו לשלם את הנזק שהוא גרם לי?

3. האם אני יכול למנוע ממנו את היציאה לגג? למי הגג (של תוספת הבנייה שהיא רק שלי) שייך?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלה זו היא בין אדם לחברו ולכן יש לשמוע את שני הצדדים ואי אפשר לפסוק על פי צד אחד בלבד. ולכן לא אתייחס מי צריך לשלם נזק.

באופן עקרוני מעיקר הדין הגג שלך ואינך צריך לתת לו להשתמש בגג, אבל מכיוון שיש היום תרבות דיור וחוקים של בתים משותפים יש להתנהג על פי חוקי המדינה מכיוון שזה מנהג המדינה המחייב הלכתית, ולכן יש לפנות לאגודה לתרבות הדיור לקבל את הפרטים.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ