מיניות בנישואין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/09/20 08:03 כז באלול התשפ

שאלה

שלום הרב,

למיטב הבנתי, הפרספקטיבה היהודית על מיניות הוא שלגבר יש מצוות עונה - מצוות לספק את צרכי המין של אשתו, וזה בעצם מה שמקדש את נושא המיניות בנישואין, על ידי זה שהוא דואג לספק את צרכי אשתו לפני שהוא דואג לעצמו. אם הוא מקיים יחסים רק לצרכי עצמו ולא לספק את צרכי אשתו זה בעצם פוגע בקדושת המיניות (הבנתי את זה לפני דברי הרמב"ן באיגרת הקודש).

כל זה טוב ויפה כששני הצדדים, או לפחות האישה, מעוניינים בקיום יחסי מין ובמיניות שאופן כללי בנישואין. אולם יש מצבים שבו האישה אינה מעוניינת בכלל במיניות - או בגלל שהיא סובלת מדיכאון קלינית המלווה בחוסר ליבידו, או שהיא מגלה שהיא א-סקסואלית, או מכל סיבה אחרת. במצב כזה, מה התפקיד של הגבר לגבי החשק המיני שלו? האם הוא חייב לדכא את זה לגמרי כמו לפני הנישואין? גם במצב שהאשה מוכנה לקיים יחסים לספק את צרכיו, לפי מה שכתבתי למעלה האם זה לא רק פוגע בקדושה? מצד שני לחיות חיים שלמים ללא מיניות אינו גישה תורנית גם....

תשובה

שלום וברכה

בני זוג הכורתים ברית קודש ביניהם יוצאים ביחד למסע מורכב מאוד, בשל העובדה שמדובר בשני אנשים אוטונומיים, השונים האחד מהשני, ולכל אחד עולמות משלו, וגנטיקה משלו, ורגשות משלו, ויצרים משלו וכדו' – והם מלכדים ביחד האחד את השני.

לפיכך, הם נמצאים תדיר במצב שבו הוא צריכים לעבוד על ההשתלבות הזו, ופעמים רבות יש פערים גדולים, שילוו אותם לאורך חיי הנישואין. לא זו בלבד, אלא שדברים משתנים עם השנים, ולא כל מה שהיה ביניהם בתחילה ממשיך לאורך החיים כולם וכדו'.

קיום יחסי אישות הוא חלק מהותי מהסיפור. אין זה נכון שהוא מיועד רק כדי לקיים את מצוות עונה. יחסי אישות הם 'אינטרס' של שני הצדדים, ומותר לכל אחד מהם לרצות בהם גם למען עצמו. כאמור, לא תמיד יש התאמה בין הרצונות, ולעתים הפערים גדולים – כמו בדוגמאות שהבאת, לעתים מצד האישה ולעתים מצד האיש.

וכשהפערים גדולים – הם מדברים על הפערים האלה, ומחפשים ביחד את הדרך לגשר עליהם. זוגות שונים מוצאים דרכים מגוונות של נכונות ללכת האחד כלפי השני, ומנסים ביחד למצוא את הדרך שתאפשר לכל אחד גם להעניק לשני את מה שהוא מבקש, וגם לקבל מהשני את מה שהוא מבקש. כאמור, הדבר נכון גם לחיים המיניים.

אלה העקרונות, ואם תרצה להתמקד יותר – אשמח.

כל טוב ושנה טובה

--