ייחוד במשרד open space

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 03/12/19 13:00 ה בכסלו התשפ

שאלה

שלום הרב, תודה על התשובות המפורטות שלך. תמיד עם מקורות והרחבה. נהנים מאוד לקרוא.

אני עובד במשרד open space, זה בעצם חלל שבו כל אדם משלם 'שכירות' ומקבל שולחן עם ארון, עובד במחשב שלו. זה חסכוני כי כולם מקבלים את אותם משאבים יקרים בצורה שיתופית: פינת קפה, מזגן, ארנונה וכו'.

בחלל שלנו ישנם 7 אנשים. 6 גברים ואישה אחת.

לפעמים יוצא באופן אקראי שאני נמצא לבד איתה במשרד. האם יש בעיית ייחוד?

יצויין שהאחרים נכנסים ויוצאים בזמנם הפנוי ואין לי דרך לדעת מתי הם באים או עוזבים (לפעמים אני אפילו לא שם לב)..

כמו כן חשוב לי לציין שהמשרד לא נמצא בעיר שלי או שלה.

תשובה

לשואל שלום,

תודה על המילים החמות. משתדלים לעשות מה שביכולתנו. תודה.

אם אני מבין נכון למרות שיש כמה אנשים בחלל, זה אותו חדר, ללא מחיצות. (כמו WeWork)

לפי הנתונים שבשאלתך, אני רואה שלוש דרכים אפשריות לשמירת ההלכה:

א. 'פתח פתוח'. לכל הדעות, כשיש פתח לרשות הרבים אין ייחוד. אם יש אפשרות מעשית להשאיר את הדלת פתוחה לרשות הרבים אין איסור ייחוד. ואפילו אם חלק מהדלת פתוחה.

(מקורות: ראה שו"ת רדב"ז א קכא | שו"ת מהרש"ם ב עו)

ההיתר של פתח פתוח קיים גם בחלון, רק אם ניתן לראותם דרך החלון מרשות הרבים.

ב. 'שומר הנכנס ויוצא'. מובא בפוסקים וכן מורים למעשה: במצב שאפשר להפתיע אותם בקלות ובאופן סביר, וכך נראה מהתיאור בשאלה, מותר גם בלי פתח לרשות הרבים, כיוון שיש אנשים שנכנסים ויוצאים באופן חופשי.

(רמ"א סימן קמח ב | מהרי"ל דיסקין קונטרס אחרון ס"ק רו החמיר)

חשוב להדגיש: זה צריך להיות חשש סביר שייכנסו (לדוגמא, חנות מטפחות בקומה 20 בבניין, למרות שכל אחד יכול להיכנס, אם זה לא קורה בפועל - אין היתר).

ג. הצבת מצלמות. נראה לומר שמצלמות המכסות את החדר שיש לרבים גישה לצפייה, דינם כמו פתח פתוח. ואם לאשתו יש יכולת צפייה אולי יהיה כמו 'בעלה בעיר'. כמובן מדובר במצלמה משדרת 'חי' ולא רק מקליטה. היתר זה ראוי להסתמך עליו בצירוף מרכיב נוסף או בשעת הדחק.

(מקורות: מאמרים בנושא- עלון שבות תשע"ז הרב שלמה לוי (אתר אסיף) | מוריה גליון שסז הרב אלבק | תחומין לח הרב סתיו)

נקודה לסיום: היתרים 'פורמליים' כמו מצלמות או פתח פתוח לרה"ר כשיטה שסגור ולא נעול נחשב פתוח, ו"בעלה בעיר" בעיר גדולה, יפים לחששות של יחוד פורמלי. אבל כשיש חשש מעשי, כמו קשר מתמשך שיוצר קירבה נפשית, מאוד לא טוב להסתמך על היתרים כאלו וצריך פתרון שיש לו משקל מעשי.

בהצלחה בכל מעשה ידיך!