גניזה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 23/12/19 09:59 כה בכסלו התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום.

סיימתי בית ספר לפני מספר שנים, ועדיין לא מיינתי ונפטרתי מכל החומר והדפים המיותרים. (ערמות על גבי ערמות).

לכאורה נראה שהפתרון פשוט- לשים בגניזה דפים המכילים פסוקים או את שם ה' ובמיחזור דברי קודש שלא מכילים את אלה. (דייקתי?)

אך הדפים מעורבבים כך שדברי הקודש לא מופרדים מדברי החול.

ויכול אף להיות שיש דפים או חוברות שנראות שייכות לחול, אך בפועל מכילות את שם ה' וכו (למשל, השלמתי חומר של תנך במחברת מתמטיקה).

שאלתי היא- האם צריך לעבור על כל (!) הדפים, ולקרוא מילה במילה כדי לוודא שלא כתוב בהם שם ה' או פסוק, ורק אז לזרוק? או שאפשר למיין בין קודש לחול באמצעות מבט מרפרף, כך שיש סיכון ששם ה' ופסוקים יגמרו במיחזור ולא בגניזה?

השאלה נראית פשוטה, אך האמת שהתעכבתי עם הנושא במשך שנים. התחלתי לעבור על הדפים, אך כל פעם חששתי שפספסתי פסוק או דבר אחר, ולכן וויתרתי לבנתיים.

תודה רבה!!

תשובה

שלום

בשל העובדה שיש ספק ניכר אם יש שם השם המפורש בניירות אלו, אזי יש להחמיר לשים בגניזה את כל הדפים אם אינך רוצה לסננם דף דף.

כל טוב