גילוי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/06/19 17:05 כ בסיון התשעט

שאלה

שלום רב,

שאלה שמעסיקה אותי לא הרבה זמן אבל אשמח לקבל עליה תשובה.

אני לא מצליח להבין איך בני ישראל הגיעו למצב כזה שהם חטאו ,

אנחנו היום מצפים ומתפללים רק שיהיה גילוי וסימן אבל להם היה נביאים שהיו מתקשרים עם אלוהים,השאלה שלי איך זה שבני ישראל הגיעו למצב כזה ,איך הם יכלו לאפשר לעצמם לחטוא בפני מי שמנהל את העולם.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לעולם לא תוכל להבין את השאלה הזאת, מכיוון שאנו דנים לפי הכלים של ימינו ואיננו יכולים להבין ולהכיר תקופות אחרות לגמרי שאין בהשגתנו. אין לנו את כלי המדידה וההכרה על הדורות הקודמים, ובודאי דור המדבר שחז"ל אומרים שהיה אחד הדורות המיוחדים ביותר, שראו יציאת מצרים ועשרת המכות, ראו קריעת הים וראתה שפחה על הים מה שלא ראה יחזקאל בן בוזי. ראו מתן תורה ושמעו קולות אלוקים ונעשו להם ניסים גלויים ונסתרים. אנשים בעלי מעמד שאנחנו לא יכולים כלל להעריך ולהבין. על כן איננו יכולים להבין כיצד הגיעו הכשלונות שלהם. עד שהמלך במסבו נרדי נתן ריחו - מיד לאחר חתונת הקב"ה וישראל הם יצאו לעבוד עבודה זרה. דבר שכבר שלמה המלך אומר כיצד זה יתכן?! אמנם אנו לומדים על חטאים שלהם, אבל זה מתוך ההסתכלות שלנו, מה אנו יכולים ללמוד מכך, אבל איננו עוסקים כלל בשאלה הגדולה איך הם הגיעו לכך, כאשר הם היו בדרגה גבוהה כל כך. וכפי שמסופר על אותו אמורא שדבר על מנשה ועל עבודה זרה שעשו בדורו, ומנשה התגלה לו בחלום ואמר לו שאם אתה הייתה חי בדור שלנו הייתה חוטא הרבה יותר מאתנו, מכיוון שאיננו יכולים להבין את גודל הדור והחטא, אמנם אנו צריכים לקלוט בהבנה שלנו את הדברים ומה אנו יכולים ללמוד מהם.

שאלתך היא גם הפוכה, הדורות הראשונים בודאי עומדים ותמהים מדוע הדור שלנו זוכה לכל כך הרבה הארה וחסד ד', דבר שלא היה בזמנם, שהיו בגלויות שונות ומשונות, ואנחנו ב"ה יושבים בארץ הקודש ויכולים לעבוד את ד'. השכר והעונש הוא על פי מדתו של הקב"ה, שהוא מנהיג את העולם, וכל דור צריך ללמוד את העבר אבל לדון על פי משקפי ההווה, ולהשתדל להיות טוב יותר בעתיד.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ